ZAGREBAČKA PREMIJERA

'Buđenje': Prepoznajete li se u jednom od ova tri životna scenarija?

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 05.03.2020 15:10
  • Objavljeno 05.03.2020 u 15:10
Iva Kraljević i Silvio Mumelaš

Iva Kraljević i Silvio Mumelaš

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: KRISTIJAN CIMER

Predstava 'Buđenje' prema tekstu Brada Bircha i u režiji Aide Bukvić, svoju će zagrebačku premijeru imati 14. ožujka u Studiju EXIT. Igraju Iva Kraljević i Silvio Mumelaš

'Ona i On. Mladi. Zaljubljeni. Zaposleni. Dvije plaće, dobra, sigurna radna mjesta. Svaki dan ista rutina: buđenje – tuširanje – doručak – vožnja na posao – ured – pauza za ručak – ured – vožnja s posla – večera – kauč- televizor – krevet – buđenje – tuširanje – doručak – vožnja na posao – ured – pauza za ručak – ured – vožnja s posla – večera – kauč- televizor – krevet… Sretni su? Ne postavljaju si bespotrebna pitanja. To je dio paketa. To se podrazumijeva.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: KRISTIJAN CIMER

Koji je danas dan? Danas je dan kad iz bankomata nije izašlo ništa osim papirića na kojemu piše: 'Transakciju nije moguće izvršiti'. Danas je dan kad si se probudio i spoznao svu beznačajnost vlastita života. Pa se odlučiš oduprijeti toj ispraznosti, običnosti, konvencionalnosti, tehnološkoj manipulaciji, društvenim normama i svim kompromisima svijeta. I dobro ti je, uzbudljivo i novo. Zgužvan si i smrdiš, ali to te više ne opterećuje. Briga te za vijesti. I za tuđe ratove. Sad vodiš, napokon, svoj vlastiti. U tvom ratu je dobro. Glavno je da si ti dobro. A dobro si. Sve je dobro. Svaki dan…

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: KRISTIJAN CIMER

Koji je danas dan? Danas je dan kad si ogladnio. U ruci držiš svoju posljednju konzervu graha, ali u tvome otvaraču za konzerve iscurile su baterije. Danas je dan kad ti nije palo na pamet da izađeš van, uzmeš prvi kamen i razbiješ tu vražju, limenu stvar. Umjesto toga guliš etiketu i jedeš papir. Danas je dan kad se ne radi više o beznačajnosti tvoga života nego o potpunoj nepripremljenosti za nj. Danas je dan kad ti je krivo što nisi pogledao više dokumentaraca o majmunima.

Danas je dan kad sjediš u mraku kazališta, u tišini i kažeš si: 'Ma, to nisam Ja! To su Ona i On. To su Oni.' Zaplješćeš im, jer, to je dio paketa. To se podrazumijeva. Pa odeš do bankomata. Pa do trafike – po nove baterije', piše o predstavi dramaturginja Marijana Fumić.

'Buđenje' je koprodukcija Teatra EXIT i Osječkog ljeta kulture, a premijeru je imalo u Osijeku 6. ožujka. Nakon svoje premijerne izvedbe u Zagrebu 14. ožujka u 19 sati, u Studiju EXIT igrat će još i 19., 20. i 21. ožujka, također u 19 sati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!