DODJELJENJE NAGRADE

Brojni poznati na zatvaranju još jednog uspješnog filmskog festivala u Vukovaru

08.07.2019 u 00:15

Bionic
Reading

U nedjelju navečer je projekcijama kratkog igranog filma 'Dok je trajao Roland Garros' redateljice Snježane Tribuson te dugometražne hit komedije 'Potpuni stranci' mađarske redateljice Krisztine Gode svečano zatvoren trinaesti filmski festival u Vukovaru

Osim samih projekcija, mnogobrojna publika mogla je uživati i u svečanoj dodjeli čak šest nagrada ovogodišnjeg festivalskog izdanja. Apsolutni pobjednik festivala je njemačka drama 'Razbijačica sustava' redateljice Nore Fingscheidt čiji je producent Peter Hartwig primio nagradu, a koji je pobijedio u kategoriji najboljeg dugometražnog filma.

Svečanosti zatvaranja održanoj u Hrvatskom domu Vukovar prisustvovali su i direktor, producent i glavni selektor festivala, gospodin Igor Rakonić, gradonačelnik Vukovara, gospodin Ivan Penava, članovi ovogodišnjeg žirija novinarka i redateljica Jasna Nanut, producent Miodrag Sila te bivši urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović, redateljica Snježana Tribuson, glavni glumac iz mađarske hit komedije 'Potpuni stranci' Tamas Langyel te brojne druge osobe iz javnog života Vukovara i okolice.

Najboljim kratkim igranim filmom proglašena je mađarska komedija 'Šaptači' čiji je izrazito simpatični redatelj Barnabas Toth primio nagradu na pozornici. U kategoriji najboljeg dokumentarnog filma uvjerljivo je pobijedio film 'Kalin i zatvorska ekipa' bugarskog redatelja Petka Gyulcheva kojem je također uručena nagrada tijekom svečanosti zatvaranja. Da je ovogodišnja kategorija dokumentarnih filmova bila izrazito jaka, dokaz je i činjenica što se žiri odlučio ove godine dodijeliti i posebno priznanje koje je otišlo u ruke srpskom redatelju Mladenu Matičeviću, odnosno njegovu filmu 'Nebeska tema'.

U dvorani ispunjenoj gotovo do posljednjeg mjesta publika je također mogla pogledati i završne uratke dvaju filmskih radionica koje su se ove godine organizirali tijekom festivala. Jedna je bila ona redatelja Zvonimira Rumboldta o jednominutnom filmu snimljenom u jednom kadru, a druga je bila ona redatelja Ivana Salaja i Marina Fulgosija 'Od ideje do realizacije'. Nagrada za životno djelo otišla je u ruke hrvatskom glumačkom doajenu Žarku Potočnjaku koji se putem snimljene videoporuke zahvalio svim nazočnima, a nagrada Krsto Papić za poseban doprinos hrvatskoj kinematografiji svečano je uručena priznatom hrvatskom scenografu Mariju Iveziću.

Nakon četiri puna dana festivalskih filmova na šest lokacija u jedanaest kategorija slobodno se može zaključiti da je iza nas još jedan uspješan festival u Vukovaru. Osim dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova u konkurenciji koji su se prikazivali na terasi Agencije za vodne putove i u CineStaru, svakako najatraktivnija i najposjećenija je bila ona na perivoju dvorca Eltz gdje se prikazivala kategorija pobjednika Berlina i Cannesa. Nema sumnje da je Vukovar još jednom opravdao status festivalskog grada u kojem ćemo se vidjeti i dogodine, na četrnaestom izdanju najznačajnijeg filmskog festivala u Hrvatskoj.