VUKOVAR FILM FESTIVAL

Film nominiran za Oscara, dokumentarac o Maradoni, laureat s Berlina i dobitnik Zlatne palme

06.07.2019 u 10:47

Bionic
Reading

I trećeg dana 13. Vukovar Film Festivala posjetitelje očekuje pregršt filmskih poslastica

Treći dan filmskog festivala u Vukovaru neće proći bez nove doze kvalitetnih i nagrađivanih filmova. Gledatelje na današnjem repertoaru na šest lokacija u Vukovaru očekuje pregršt dobrih filmova koje predvodi pobjednik ovogodišnjeg Cannesa, dobitnik Zlatne palme – novi film južnokorejskog redatelja Bong Joon Hoa, 'Parazit'.

Jednog od najhvaljenijih filmova 2019. godine čija nas regularna kino distribucija u Hrvatskoj tek očekuje prikazivat će se večeras od 21:15 sati na perivoju dvorca Eltz.

Osim Canneskog pobjednika svakako se treba izdvojiti još jedan festivalski laureat. To je fantastična njemačka drama 'Razbijačica sustava' redateljice Nore Fingscheidt koja je na ovogodišnjem Berlinaleu nagrađena s dvije nagrade te prikazana u službenoj konkurenciji festivala.

Film se prikazuje na terasi Agencije za vodne putove od 21:00 sat, a svakako se radi o jednom od najvećih favorita ovogodišnjeg VFF-a.

U konkurenciji dokumentarnih filmova danas su u CineStaru Vukovar od 18:15 sati odnosno od 19:45 sati na rasporedu dvije nove poslastice. Prva je 'Geto Balboa', mađarski dokumentarac o bivšem mafijašu koji je postao trenerom boksa za 'problematične' mladiće i čiji redatelj Arpad Bogdan dolazi pozdraviti publiku i reći par riječi o svom uratku.

Nakon njega na rasporedu je odličan (i poučan) dokumentarac iz Bosne i Hercegovine 'ReGeneracija' redatelja Emira Kapetanovića o ambasadorima mira koje čine Hrvati, Bošnjaci i Srbi u BiH. Emir će također doći kao naš gost u Vukovar i svoj film osobno predstaviti zainteresiranoj publici.

Ipak, pravi šećer slijedi na samom kraju dana. Od 21:30 sati na najatraktivnijoj lokaciji – Magenta 1 Vukovar Waterbusu – prikazivat će se dokumentarac 'Diego Maradona' o nogometašu kojeg se i ne treba posebno predstavljati. Režirao ga je Asif Kapadia koji nam se do sada predstavio hvaljenim i iznimno kvalitetnim dokumentarcima 'Senna' i 'Amy'.

Od ostalih filmova koji se prikazuju trećeg dana festivala na šest lokacija u Vukovaru svakako treba izdvojiti i 'Capernaum' redateljice Nadine Labaki koji je ove godine nominiran za Oscara u kategoriji stranog filma. Ovo je jedan od najhvaljenijih i najatraktivnijih filmova koje prikazujemo u kategoriji 'Francuski fokus' od 12:30 sati u Hrvatskom domu Vukovar, koji na popularnoj imdb.com stranici od strane publike ima visoku ocjenu 8,5 temeljenu na preko dvadeset tisuća glasova.

U sklopu kategorije Norveška invazija danas je od 17:30 sati na rasporedu hvaljena drama 'Što će ljudi reći' premijerno prikazan na festivalu u Torontu, a u CineStaru od 21:30 sati u konkurenciji dugometražnog filma prikazujemo novi film Corneliua Porumbouia 'Zviždači' koji je ove godine prikazan u službenoj konkurenciji festivala u Cannesu