SAJAM KNJIGE

Bivši ministar rumunjske Vlade u Puli predstavio roman o osveti i oprostu

08.12.2017 u 10:28

Bionic
Reading

U sklopu glavnog programa 23. Sajma knjige u Istri pod nazivom 'Intime' 7. prosinca u pulskom Domu hrvatskih branitelja gostovao je pisac, političar i ekonomist armenskog podrijetla Varužan Vosganjan, koji je u razgovoru s glavnim urednikom svojeg hrvatskog nakladnika Sandorfa, Ivanom Sršenom predstavio 'Knjigu šapata'

Za djelo 'Knjiga šapata', koje je prevedeno na više od 20 jezika, autor Varužan Vosganjan dobio je nekoliko nagrada, uključujući i književnu nagradu Angelus. Govoreći o autoru osam knjiga poezije i proze Sršen je rekao kako je on bio i ministar u dvije rumunjske Vlade, ministar ekonomije i financija od 2006. do 2008. te ministar ekonomije i trgovine od 2013. do 2013.

Varužan Vosganjan na Sa(n)jam knjige u Istri Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

'Knjiga je emotivno napisana, riječ je o vrlo kvalitetnom djelu. U ovom slučaju radi se o povijesnom romanu koji predstavlja i dio sadašnjosti jer koliko god knjiga zadire u problem I. svjetskog rata toliko obuhvaća i razdoblje od kraja 19. stoljeća  do danas', rekao je Sršen.

Istaknuvši kako se u romanu govori o oprostu, osveti i zaboravu, Varužan Vosganjan je rekao da on pripada narodu koji može biti i armenski i rumunjski te je stoga poručio kako 'narod koji ima neizlječivih trauma, ne može zaboraviti prošlost'.

'Može li dobar pisac biti i dobar političar, prosudite sami', kratko je poručio Vosganjan koji je u bogatoj karijeri bio i predsjednik Udruženja Armenaca u Rumunjskoj te prvi potpredsjednik rumunsjkog društva pisaca.

Sajam knjige u Istri traje do 10 prosinca.