U SRPNJU ODGOĐEN

Bez vatrometa i uz strogo poštivanje epidemioloških mjera: Otvoren 67. Pulski filmski festival

29.08.2020 u 23:02

Bionic
Reading

Bez tradicionalnog vatrometa, zbog epidemioloških mjera i izbjegavanja masovnih okupljanja, u pulskoj Areni u subotu navečer polusatnim je svečanim programom te projekcijom hrvatsko-švicarskog filma 'Mare' redateljice Andree Štake otvoren 67. Pulski filmski festival

Time je taj festival prvi put u svojoj višedesetljetnoj povijesti zbog aktualne pandemije koronavirusa ovog ljeta umjesto uobičajenog srpanjskog termina svoje 67. izdanje doživio krajem kolovoza, odnosno početkom rujna s obzirom da će Pula u znaku filma biti od 29. kolovoza do 4. rujna.

Obuljen Koržinek: Osigurati kontinuitet hrvatske audiovizualne proizvodnje

Ustvrdivši kako se 67. izdanje Pulskog filmskog festivala odvija u drugačijim izazovnim okolnostima epidemije koronavirusa, izaslanica predsjednika Vlade i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazala je kako je cjelokupni sektor kulturnih i kreativnih industrija među prvima osjetio posljedice uvođenja nužnih mjera zaštite. Nemogućnost okupljanja i javnog djelovanja zaustavila je djelatnost domaće i strane filmske produkcije, kinoprikazivaštva i ograničila pristup publike sadržaju. Stoga, smatra ona, od iznimne je važnosti u narednom razdoblju osigurati ponovno pokretanje i daljnji kontinuitet hrvatske audiovizualne proizvodnje.

'Upravo s tim ciljem Ministarstvo kulture je kao odgovor na krizu prvotno donijelo niz mjera zaštite svih dionika u kulturi i očuvanja radnih mjesta te potom paket mjera čiji je cilj poticanje i ponovno pokretanje kulturnog života', istaknula je ministrica kulture Obuljen Koržinek dodavši kako je doba krize dokazala važnost kulture i njene dostupnosti više nego ikad prije.

Naglasivši kako je Pula prepoznata i ostat će i ubuduće kao jedinstveno mjesto hodočašća brojnih filmskih djelatnika, izaslanik hrvatskog predsjednika, posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima ustvrdio je kako ove godine filmova ima manje nego inače, ali manji broj ne znači nužno i maju kvalitetu. 

'Vodeći računa o zakonitostima filmske umjetnosti Pula je svojim filmovima uvijek zrcalila društvenu i socijalnu zbilju i po svemu sudeći zrcali je i danas. Da je tome tako potvrđuje činjenica da od šest filmova u glavnoj selekciji, tri imaju u naslovu ženska imena', poručio je Zdravko Zima.  Važnu festivalsku nagradu, onu koja nosi ime Marijana Rotara, dobila je ove godine Radio Pula, a nagradu je preuzeo glavni urednik ove postaje Bruno Krajcar. 

  • +9
Otvorenje 67. Pula film festivala Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

'Radio Pulu i Pulski filmski festival spaja najljepše nam ime našega grada, grada Pule, a naše filmske kronike koje redovito emitiramo tijekom festivala najbolji su zalog naše buduće suradnje u kojoj spajamo filmsku publiku, naš grad i ljubitelje radija kao medija koji i u današnjim vremenima novih komunikacija ostaje atraktivan i privlačan', poručio je Krajcar. Kao i svake, i ove su godine prikazani 'foršpani' filmova koji se do petka mogu vidjeti na najljepšoj prirodnoj pozornici pod vedrim nebom.

U natjecateljskom programu 16 dugometražnih igranih filmova

Inače, ovogodišnji Pulski filmski festival predstavit će u natjecateljskom programu 16 dugometražnih igranih filmova, od čega šest umjetnički većinskih hrvatskih i deset manjinskih koprodukcija. Festival je otvoren projekcijom hrvatsko-švicarskog filma 'Mare' redateljice Andree Štake s Marijom Škaričić i Goranom Navojcem u glavnim ulogama. Priča prati Mare koja s mužem i troje djece tinejdžera živi pored aerodroma, voli svoju obitelj, no ponekad se osjeća strankinjom u vlastitom domu. Kad se u susjednu kuću useli stranac, Mare će staviti svoj život na kušnju.