NOVI OBRASCI PONAŠANJA

Počinje 67. Pulski filmski festival

29.08.2020 u 14:00

Bionic
Reading

Večeras će se svečano otvoriti 67. Pulski filmski festival, a poštovat će se sve nove epidemiološke mjere

Ovogodišnji 67. Pulski filmski festival svečano se otvara večeras uz poštivanje svih epidemioloških mjera te izbjegavanja rizičnih masovnijih okupljanja, istaknula je ravnateljica Festivala Gordana Restović na konferenciji za novinare u subotu u Puli.

Otvaranje Pulskog filmskogi festivala, umjesto uobičajenog srpanjskog termina, pomaknuto je na kraj kolovoza zbog pandemije koronavirusa

'Pred nama je globalni izazov koji je bez izuzeća uveo nove obrasce ponašanja kako u poslovno tako i u privatnom životu. Suočeni s tim novim postavkama Festival je uložio trud kako bi zadržao tradiciju najznačajnije lokacije i programske cjeline odnosno prikazivanje filmova u Areni', rekla je Restović.

Ističe da je gledajući programski, hrvatski film zadržao dosadašnju ukupnost i na taj način konstituirao još jedno ljeto za pamćenje.

U natjecateljskom programu  67. Pulskog filmskog festivala je 16 dugometražnih igranih filmova, od čega šest umjetnički većinski hrvatskih i deset manjinskih koprodukcija, rekao je umjetnički ravnatelj Festivala Zlatko Vidačković. U tim igranim filmovima prepoznaje se trend jakih ženskih likova, od filma 'Mare' u kojem glavnu junakinju glumi Marija Škaričić do filmova 'Mater' s Darijom Lorenci i 'Tereza37'  s Lanom Barić u glavnim ulogama, dodao je.

'Dugometražnim dokumentarcima dominiraju teme velikih tragedija ili tragičnih sudbina pojedinaca. Osobito me veseli da u programu imamo svjetske premijere dvaju dokumentaraca koji su tematski vezani za Pulu - plažu Vergarolu i brodogradilište Uljanik', istaknuo je Vidačković.

Ocjenjuje da je Pulski filmski festival prirodno, logično i najprestižnije mjesto u Hrvatskoj za premijeru takvih naslova.

Pet ulaza u Arenu

Gledateljima će na raspolaganju biti pet ulaza u Arenu, svoja mjesta moći će zauzeti već od 19 sati, na svakom će ulazu na istaknutom mjestu biti postavljena sredstva za dezinfekciju ruku a nakon obvezne dezinfekcije, posjetitelji će putem audio zapisa ostaviti osnovne podatke.

Osim toga, prilikom ulaska i izlaska obvezno je nošenje zaštitne maske, koja se smije skinuti tijekom gledanja projekcije, sjedala su postavljena u parovima, metar i pol udaljena od sljedećih sjedećih mjesta, a ukupni kapacitet sjedala ove je godine sveden na 1500.  

Ocjenjivački sud koji će ove godine odlučiti o najboljim filmovima, odnosno o hrvatskom programu u konkurenciji, čine dobitnica Velike zlatne Arene na prošlogodišnjoj 66. Puli, redateljica Dana Budisavljević, producent Danijel Pek, glumica Ksenija Marinković, snimatelj Danko Vučinović te urednica i novinarka Lina Kežić.