SJEĆANJE NA HLADNI RAT

Berlin će razdvajati šareni zid od domina

22.10.2009 u 10:33

Bionic
Reading

Berlinski zid ponovno će podijeliti njemačku prijestolnicu, ali ovoga puta umjesto od betonskih blokova bit će načinjen od golemih domino-ploča

U povodu dvadesete godišnjice rušenja Berlinskog zida, 9. studenoga, bit će podignut novi, 1,5 kilometara dug zid načinjen od tisuću velikih obojenih domino-ploča. Vesela replika zloglasnog zida u Berlinu će stajati dva dana.

Domino-ploče visoke 2,5 metara, koje su ručno ukrasili njemački školarci, bit će simbolično srušene po završetku dvodnevne manifestacije, prenosi Reuters.

'Riječ je o privremenoj atrakciji', kazao je gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit, istaknuvši da su ljudi isprva ismijavali ideju podizanja zida od domina, a sada je podržavaju.

Obilazak novog berlinskog zida već su potvrdili ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, britanski premijer Gordon Brown i američka državna tajnica Hillary Clinton.

Berlinski zid, simbol hladnog rata, bio je dugačka barijera koja je odvajala Zapadni od Istočnog Berlina i okružni teritorij Njemačke Demokratske Republike. Počeo se graditi 1961. godine, a srušen je 9. studenoga 1989.