autor zvonimir stopić

Izašla je knjiga o složenim kinesko-jugoslavenskim hladnoratovskim odnosima, evo što nam donosi ta znanstvena monografija

20.07.2022 u 09:36

Bionic
Reading

Znanstvena monografija Revolucionari, revizionisti, dogmatičari, pseta i luđaci: Kina i Jugoslavija od 1948. do 1971. autora Zvonimira Stopića nastala je na temelju sustavnog istraživanja kinesko-jugoslavenskih odnosa poduzetog između 2013. i 2018. g., tj. tijekom doktorskog studija u sklopu Odsjeku za povijest međunarodnih odnosa Sveučilišta Capital Normal u Pekingu

Građa na kineskom, srpsko-hrvatskom i engleskom jeziku, prikupljena u arhivima i knjižnicama Pekinga, Beograda, Zagreba, New Yorka, Washingtona, Bostona, Austina i Yorba Linde (Los Angeles), autoru je omogućila opisati više-perspektivan pregled složenih kinesko-jugoslavenskih hladnoratovskih odnosa.

Primarni cilj ove knjige je predstaviti odnose između Jugoslavije i Kine, njihove sukobe i rijetke trenutke suradnje u sferama zajedništva socijalističkih zemalja, "Trećeg svijeta" te Ujedinjenih naroda (UN). Definiranje perspektiva koje su Jugoslavija i Kina dizajnirale jedna prema drugoj u razdoblju između 1948. i 1971., razumijevanje uloge koju je njihov odnos odigrao unutar globalnog komunističkog bloka, preispitivanje razlika i sličnosti koncepata koje su ove dvije zemlje razvijale prema zemljama "Trećeg Svijeta", kao i istraživanje njihovih stavova prema UN-u, a koje ova knjiga uključuje, pomaže nam rekonstruirati razloge i motivaciju koje su ove dvije udaljene zemlje poticale na razvijanje blago opisano turbulentnih odnosa.

Kao sekundarni cilj, ova knjiga proširuje rasprave vezane uz kineske i jugoslavenske koncepte međunarodnih odnosa, ulogu koju je pokret nesvrstanosti odigrao tijekom Hladnog rata, utjecaj koji su Kina i Jugoslavija imale na svjetske događaje, te će preispitati uzročnost događaja koji su prethodili priznanju Narodne Republike u UN-u 1971.

Ova knjiga pomaže nam bolje razumjeti kontekst iz kojeg su proizašli povijesni fenomeni poput kineskog odbijanja jugoslavenskog priznanja 1949., kinesko-jugoslavenski val prijateljstva u razdoblju između 1955. i 1958., kineske oštre napade na Jugoslaviju, Savez komunista Jugoslavije i Josipa Broza Tita osobno, kinesko-jugoslavensko rivalstvo oko zemalja "Trećeg svijeta", iznenadnog obrata kineskih stavova prema Jugoslaviji načinjenog usred Kulturne revolucije, kontinuirane potpore Jugoslavije priznavanju kineskih prava u UN-u, održavane unatoč razvidnim razlikama, stavovima i prepirkama, i sl.

Uz pružanje pretpostavki za bolje razumijevanje specifičnosti kinesko-jugoslavenskih hladnoratovskih odnosa, ova knjiga će pružiti svježu perspektivu šireg horizonta događaja: onog koji se ticao Jugoslavije i Kine izravno, kao i onog u kojeg su uključeni neki zapamćeniji događaji Hladnog rata. Urednik izdanja je Damir Agičić, recenzenti Jože Pirjevec i Marie-Janine Calic, autor pregovora Tvrtko Jakovina, a izdavač Srednja Europa iz Zagreba. Knjigu je originalnim karikaturama ilustrirao Luka Stopić, dok je ilustracije za naslovnicu izradio Josip Sušac.