Dani europske baštine

'Baština za sve': Nina Obuljen Koržinek na Danima europske baštine u Krapini

12.09.2021 u 00:12

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u subotu je na Danima europske baštine, koji se održavaju u postpotresnom okruženju, rekla da je konzervatorsko-restauratorska služba poduzela niz koraka kako bi brojnu materijalnu baštinu evakuirala i spasila

'Ta je situacija pokazala koliko je jaka struka u Hrvatskoj, koliko je naše nedavno iskustvo, posebno ono nakon Domovinskog rata, pripremljeno za ovakve okolnosti', rekla je Obuljen-Koržinek na Danima europske baštine 2021.čija je tema 'Baština za sve!', a održavaju se u Muzeju krapinskih neandertalaca.

Najavila je i da će kroz europska novčana sredstva početi veliki projekti obnove.

Program manifestacije diljem Hrvatske predstavila je ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje i koordinatorica programa Anuška Deranja Crnokić. Istaknula je da se naslovnom temom 'Baština za sve!' nastoji potaknuti zajedništvo, suradnja, uključivost i jednake mogućnosti svim društvenim skupinama da dožive kulturnu baštinu.

Manifestacija Dani europske baštine odvijat će se tijekom rujna i listopada.

'Ovo su jedni od najbogatijih Dana europske baštine do sada. Uključeno je preko stotinu organizatora, brojnih ustanova u kulturi, od arhiva, knjižnica, muzeja, osnovnih i srednjih škola, sveučilišta, strukovnih udruženja, do pojedinaca', kazala je Deranja Crnokić.

Događanja se održavaju u 43 naselja, među njima i u Krapini, gdje je Muzej krapinskih neandertalaca, jedini hrvatski muzej koji nosi Oznaku europske baštine. U manifestaciji sudjeluje šest godina.

'Da je ta manifestacija pun pogodak govore i podaci da je u šest godina gotovo 5 tisuća posjetitelja sudjelovalo na različitim programima', rekao je ravnatelj Muzeja Hrvatskoga zagorja Jurica Sabol.