KAZALIŠTE NA OTVORENOM

Balet u predvečerje, lektira s Ninom Violić i glazbeni put oko svijeta: Provjerite što donose Ljetne večeri zagrebačkog HNK

09.06.2020 u 10:25

Bionic
Reading

Nastavlja se novi projekt zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta 'Ljetne večeri HNK', u sklopu kojega će se na otvorenome, na Trgu Republike Hrvatske, izvoditi razni performansi i koncerti. Već večeras na programu je 'Balet u predvečerje', poklon građanima i gostima, a sutra publiku očekuje i glazbeni šou-performans Nine Violić i Kristijana Beluhana, 'Karaokelektira', u kojoj su opjevali opća mjesta hrvatske literature.

Nakon što su umjetnici HNK tijekom karantene izvodili širom grada, sljedeći logičan korak bio im je pozvati građane ispred kazališta. Tako se, kažu iz HNK, rodila ideja o 'Ljetnim večerima', izvedbama na otvorenome, koje su počele 6. lipnja, 'Lipanjskom noći', nastupom zbora Opere Hrvatskoga narodnog kazališta i operni solisti Ivana Lazar, Dubravka Šeparović Mušović, Tomislav Mužek, Davor Radić i Luciano Batinić.

Program se nastavlja 9. lipnja u 19 sati, Baletom u predvečerje, zamišljenim 'kao poklon građanima i gostima Zagreba kako bi, u šetnji svojim omiljenim lokacijama, zastali pored HNK te u predvečerje uživali u elegantnim pokretima vrhunskih umjetnika'.

'Započinjemo s dijelom baletnih vježbi, onom što prethodi svakom uvježbavanju koreografije i što je esencijalno za formu baletnog plesača. Nastavljamo s ulomkom iz predstave 'Ponos i predrasude' Lea Mujića koju ćemo premijerno izvesti u studenome ove godine, a završavamo efektivnom i emotivnom solo točkom uz pratnju timpana koja je osmišljena kao recentni trenutak naše planete, sa svim strahovima i izazovima, no s nadom da još uvijek ljudskim djelovanjem možemo sačuvati našu dragocjenu plavu planetu. Poruka našim gledateljima je da nismo zaboravili na njih i da ja njihova podrška ono što nas motivira i bez čega ne možemo stvarati', kažu iz HNK.

'Balet u predvečerje' izvest će se i 12. lipnja, također u 19 sati.

Nina Violić i Kristijan Beluhan 10. lipnja u 19 sati izvest će Karaokelektiru, glazbeni šou-performans u kojemu će opjevati opća mjesta hrvatske literature te gledatelje na interaktivan način podsjetiti na osnovnoškolsku lektiru, najavljuju iz HNK. U performansu je, navode, korištena glazba Mitje Vrhovnika Smrekara iz predstava njihove Drame.

Brass sekcija orkestra Opere HNK u suradnji sa solisticom Adelom Golac Rilović publiku će 15. lipnja u 19 sati povesti na Glazbeni put oko svijeta. Publiku očekuju operno-operetni program te polke i tango na nov i uzbudljiv način, kažu iz HNK iz kojega 17. lipnja u 19 sati pripremaju poslasticu i za ljubitelje jazza.

Večer Europski jazz šlageri osmislio je Mate Matišić koji će na gitari nastupiti uz glazbenike orkestra i soliste Opere. 'Djela Kurta Weila i aranžmani Django Reinhardta obećavaju posebnu ljetnu večer pred kazalištem', poručuju iz HNK.