ZA DAN DRŽAVNOSTI

Svečanost ispred HNK: Glumci će čitati Ujevića, Parun i Krležu, a baletni solisti izvest će ulomak iz predstave u nastanku

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 29.05.2020 13:43
  • Objavljeno 29.05.2020 u 13:42
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu održat će 30. svibnja svečani koncert u povodu Dana državnosti, u kojemu će ispred zgrade kazališta na Trgu Republike Hrvatske nastupiti solisti i članovi Drame, Opere i Baleta središnjeg nacionalnog teatra.

Uz orkestar i zbor Opere HNK-a u Zagrebu, kojim će ravnati maestro Nikša Bareza, nastupaju operni solisti Lana Kos, Tomislav Mužek i Ljubomir Puškarić. Na programu su djela Vatroslava Lisinskoga, Ivana pl. Zajca, Ive Tijardovića, Davora Bobića i Alfija Kabilja.

Ulomke pjesama Jurja Barakovića, Vladimira Nazora, Tina Ujevića, Joška Božanića, Vesne Parun, Miroslava Krleže, Arsena Dedića i Antuna Gustava Matoša - govorit će dramski glumci zagrebačkoga HNK-a Alma Prica, Olga Pakalović, Goran Grgić, Siniša Popović, Dragan Despot, Iva Mihalić, Filip Vidović i Milan Pleština.

U programu svečanog koncerta kojim se obilježava Dan državnosti, 30. svibnja, sudjelovat će i baletni solisti zagrebačkoga HNK-a, izvodeći ulomak iz baletne predstave u nastajanju 'Ponos i predrasude' u koreografiji Lea Mujića. Nastupaju solisti Natalia Kosovac, Iva Vitić Gameiro, Guilherme Gameiro Alves, Balint Rauscher i Andrea Schifano.

U koreografiji Leonarda Jakovine bit će izveden baletni solo 'Osam komada za četiri timpana' (VIII. Marš ) na glazbu Elliotta Cartera, koji će izvesti timpanist Marko Mihajlović i baletni solist Takuya Sumitomo.

Kroz program će voditi glumica Jadranka Đokić, a prvu veliku svečanost HNK-a Zagreb nakon pauze u radu zbog koronavirusa izravno će se moći pratiti na Prvom programu HRT-a. Program počinje u 20 sati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!