Mariajo Ilustajo

Autorica slikovnice 'Mrzim/volim knjige' oslikala izlog knjižare Ljevak na Trgu

22.05.2024 u 08:13

Bionic
Reading

Izlog knjižare Ljevak na Trgu bana Jelačića oslikala je španjolska ilustratorica Mariajo Ilustajo, autorica slikovnice 'Mrzim/Volim knjige' objavljene u izdanju Profila, u srijedu prilikom gostovanja u Zagrebu i promocije slikovnice

Autorica, pravoga imena Mariajosé Gajate Molina, na izlog Knjižare naslikala je akrilnim bojama protagonisticu svoje posljednje slikovnice 'Mrzim/Volim knjige', namijenjene djeci koja tvrde da mrze čitanje. Mariajo ju je napisala inspirirana upravo samom sobom jer ni ona nije voljela knjige kao dijete.

'Knjiga se bazira na mome iskustvu - s 10 godina nisam baš voljela knjige. Moje starije sestre pokazale su mi knjige koje su voljele kad su bile mojih godina, pa sam ih zavoljela. Ali tek sam ih zapravo zavoljela kad sam počela studirati i upoznavati se s klasicima, kao i suvremenim književnicima', kazala je u razgovoru za Hinu.

Autorica se ilustracijom bavi više od 15 godina, te je završila i fakultet ilustracije dječjih knjiga.

'Studirala sam ilustraciju na umjetničkome fakultetu u Madridu. Kasnije sam se preselila u Ujedinjeno kraljevstvo kako bih studirala grafičke komunikacije, budući da me jako zanimao dizajn. Uvijek sam htjela pisati dječje knjige, pa sam završila diplomski studij ilustracije dječjih knjiga u Cambridgeu', poručila je autorica, dodavši kako nikada nije mislila da će postati spisateljica.

'Imam ideje kao ilustrator, pa nešto zapišem, nacrtam, pa pokušam složiti nešto, i izgleda da funkcionira', kazala je.

'Mrzim/Volim knjige' njezina je treća slikovnica. Prva, koja je također objavljena na hrvatskom, 'Poplava', bavi se gradom koji poplavljuje, a životinje koje u njemu žive isprva ne razmišljaju o tome problemu, dok nisu primorane s njime se suočiti, nešto poduzeti i surađivati. Autorica ističe da je ta knjiga "slučajno ispala o klimatskim promjenama'.

Druga slikovnica, 'Lost', bavi se polarnim medvjedom u podzemnoj željeznici, kojega nitko ne primjećuje, jer su svi zadubljeni u telefone ili imaju drugoga posla, dok ga ne zamijeti jedna djevojčica, istaknula je autorica.

Mariajo Ilustrajo rođena je u Madridu, a posljednjih osam godina živi i radi u Velikoj Britaniji. Za slikovnicu 'Poplava' osvojila je nagradu New Talent Overall Winner na dodjeli World Illustration Awards 2020. godine, a ta je slikovnica bila i na popisu finalista za Bologna Children’s Book Fair Exhibition 2021. kao i za Nami Concours 2021. godine.

Osim toga, osvojila je i Nagradu Klausa Fluggea, UKLA Book Award, English Association Award te Nagradu grada Madrida za književno stvaralaštvo za djecu i mlade u 2023.

Oslikavanje izloga njezin je hobi posljednjih nekoliko godina, te je do sada oslikala izloge knjižara u Engleskoj i Španjolskoj. Njezina će ilustracija glavni gradski trg krasiti sljedeća dva tjedna.

Slikovnica 'Mrzim/Volim knjige' izvorno je napisana na engleskom jeziku, a preveo ju je Ozren Doležal.

sve osim nogometa

Učitavanje...