IZLAZAK SLAVLJENIČKOG ALBUMA

Asteriks slavi 50. rođendan

27.10.2009 u 12:21

Bionic
Reading

Asteriks, mali junak stripa požutjelih brkova koji oduševljava naraštaje čitatelja u Francuskoj i svijetu, 29. listopada slavi 50. rođendan izlaskom 34. albuma

Nakon više od 325 milijuna prodanih albuma u svijetu, prevedenih na 107 jezika i dijalekata, Gal se 22. listopada vratio albumom 'Rođendan Asteriksa i Obeliksa, zlatna knjiga' u nakladi Alberta Renea

Albert Uderzo sastavio je zbirku priča koja istodobno izlazi u 15 zemalja, s nakladom od nevjerojatnih tri milijuna primjeraka, od čega 1,1 milijun u Francuskoj.

'Želio sam da svi likovi koji su se pojavili u tim albumima mogu reagirati na taj rođendan', objasnio je novinarima crtač koji je sam nastavio s izradom albuma nakon smrti scenarista Renea Goscinnyja 1977. godine.

Avantura počinje 1959. kada su autori smislili sitnog i debelog junaka - Asteriksa i Obeliksa. Dana 29. listopada 1959, Asteriks i Obeliks pojavljuju se prvi put u prvom broju časopisa Pilote.

Dvije godine poslije, izlazi prvi album u šest tisuća primjeraka. Uspjeh je zajamčen. Asteriks i njegovi Gali ulaze u život Francuza i tjednik Express na naslovnici iz rujna 1966. piše 'Fenomen Asteriks'.

Krajem 2008, Uderzo, koji je u 30 godina nakon smrti Goscinnyja sam napravio deset naslova albuma, odlučuje prodati izdavačkoj kući Hachette Livres izdanja Albert Rene koja je osnovao 1979. godine.

Time je 82-godišnji autor pristao na to da se Asteriksove dogodovštine nastave nakon njegove smrti. Oslanja se na Frederica i Thierryja Mebarkija, braću crtače koji s njim rade već 25 godina.