NAGRADE GRADA ZAGREBA

Apsurdno miješanje politike u struku

05.05.2011 u 16:54

Bionic
Reading

Pravila za rad koja je Odbor za dodjelu nagrada Grada Zagreba postavio pred stručno povjerenstvo dovela su do relativiziranja vrijednosti tog priznanja koje se svake godine dodjeljuje u više kategorija

Vjeran Zuppa, Hrvoje Turković i Viktor Žmegač, članovi Stručnog povjerenstva Odbora za dodjelu nagrada Grada Zagreba, napustili su Povjerenstvo jer Odbor nije poštivao njihov izbor najzaslužnijih umjetnika kojima bi trebale pripasti nagrade Grada Zagreba. U razgovoru za Jutarnji list predsjednik stručnog povjerenstva, dramaturg Vjeran Zuppa, kazao je da SDP sam dijeli nagrade Grada, ne obazirući se na nominacije koje pred Odbor postavlja stručno tijelo kojim predsjeda.

Hrvoje Turković istupio je iz stručnog povjerenstva čija je uloga postala isključivo savjetodavna

Kao konkretan povod istupanju iz članstva naveo je postupak Odbora koji je bez obrazloženja s popisa predloženih kandidata skinuo glumca zagrebačkog HNK Milana Plešinu, no među razlozima koje je u razgovoru za tportal potvrdio i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Hrvoje Turković politički su pritisci i konačno nepoštivanje stručne procjene Povjerenstva.

Zuppa je upozorio da je posao trojice članova stručnog povjerenstva bio predložiti kandidate za godišnju nagradu iz područja glazbe, filma i kazališta. Prema tim trima područjima odabrana su i trojica stručnjaka, no ove godine uvedena je četvrta kategorija 'medija', ali nije odabran povjerenik za to područje, a broj nagrada ostao je isti. Iz toga proizlazi da stručno povjerenstvo predlaže tri osobe iz četiri područja, a to je bio i razlog Zuppina napuštanja stručnog žirija. U razgovoru za tportal, drugi član Povjerenstva, profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Hrvoje Turković kazao je da se razlozi njegova istupanja uglavnom podudaraju sa Zuppinim.

'Prvi se razlozi odnose na pravila za rad koje dobiva Stručno povjerenstvo, a koja su apsurdna. Prvo, ukinula se tradicionalna podjela na godišnje i životne nagrade, iako je 'godišnji' ritam nagrađivanja zadržan, pa se podrazumijeva da je u pitanju nagrada za prošlu godinu. Sada povjerenstvo mora odlučivati između nekog uglednog umjetnika s vrijednim životnim opusom, ali koji recentno možda nije ništa osobitog pridonio kulturi, i nekog mlađeg autora koji je uradio nešto doista značajno u prošloj godini. Često ovi posljednji nemaju mnogo šansi jer se upotrijebi 'argument mladosti': on je mlad, ima još prilike dobiti nagradu - a tome ne mora biti tako jer u nekoj narednoj godini ne mora imati dostignuće iste visoke vrijednosti', istaknuo je Turković.

Kao razlog naveo je i to što se Povjerenstvu kojeg je član oduzelo pravo da konačno odlučuje i da odlučuje o definiranom broju nagrada.

'Koliko će biti konačno nagrada na danom području Odbor za nagrade odlučuje ad hoc, prigodno (valjda prema količini novaca ili ne znam po čemu) i post-festum, nakon što pristignu prijedlozi nagrada od povjerenstava. Povjerenstvu se savjetuje da dade listu svojih prijedloga, a Odbor će izabrati koliki će (odnosno koji) s te liste doista i dobiti nagradu. Tako je funkcija Povjerenstva postala 'savjetodavna', bez obaveze poštivanja njezinih odluka, kao što se to i sada pokazalo', rekao je Turković te naglasio da je u procesu donošenja odluke o dobitnicima i ranije bilo političkih utjecaja.

'Doista je postojao deklariran politički pritisak na naše prošlogodišnje odlučivanje da se Vici Vukovu dade nagrada iako on u proteklim godinama nije bio živ i bilo je apsurdno davati godišnju nagradu tako zakašnjelo posthumno. Ne dovodeći u sumnju vrijednost Vice Vukova, mi smo ipak dali prijedlog osoba za redovitu nagradu, uz sugestiju da se Vice Vukovu dodijeli neka posebna povelja ili tako nešto. No, to je posve zanemareno i Vukovu je dodijeljena redovita nagrada uz izbacivanje iz nagrađenih Rubena Radice za kojeg smo svi glasali i koji je trebao obavezno dobiti nagradu', zaključio je Turković i dodao: 'Zapravo, čini se da su se sva ova 'radna pravila' i mijenjala zato da bi političari iz Odbora za nagrade imali - kad im to odgovara - odlučujuću riječ pri dodjeli nagrada, što je također neprihvatljivo. Očito se cijeli ovaj sustav treba promijeniti - odnosno vratiti na ona načela po kojima je prije funkcionirao i koja su nagradama (a i onima koji o njima odlučuju) davala autoritet.'

Predsjednik Odbora za dodjelu nagrada automatizmom je Boris Šprem, koji obnaša funkciju predsjednika Skupštine Grada Zagreba, iznenađen je istupanjem članova iz radne skupine, a kako je istaknuo u razgovoru za tportal, naljutile su ga Zuppine teze 'koje s gnušanjem odbacuje'.

Režiser Rajko Grlić na listi je kandidata za ovogodišnju nagradu Grada Zagreba

'Otkad sam na čelu Odbora, nismo mijenjali članove skupine', rekao je Šprem za tportal nastojeći otkloniti sumnju u politički revanšizam. 'Odbor kojim predsjedam sve odluke donio jednoglasno a isti ishod glasanja očekuje na Skupštini 17. ovog mjeseca', rekao je i dodao da lanjsko posthumno nagrađivanje Vice Vukova nije presedan jer je isto učinjeno i ranije kad je posthumno nagrađena Ana Rukavina.

U iščekivanju da Skupština potvrdi prijedlog, Šprem je iznio svoje malo drugačije tumačenje izbora budućih laureata Grada Zagreba.

'Devet radnih skupina od stotinjak pristiglih prijedloga mora odabrati 14 kandidata te je svaka skupina trebala odabrati jednog do dva kandidata, a ova kulturna dva do tri. Predložili su četiri kandidata, a mi smo odabrali tri, što je bio maksimum', kazao je Šprem dodajući da pred Skupštinu na glasanje idu Nikša Bareza, Rajko Grlić i Treći program Hrvatskog radija. Potonji izbor istaknuo je kao sebi najdraži jer, kako je zaključno rekao, 'ako je išta dobro na HRT-u zadnjih godina, onda je to treći program hrvatskog radija'.