DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Aplauz kakav se ne čuje često za 'opasni' balet

  • Autor: G.K.
  • Zadnja izmjena 21.08.2014 15:03
  • Objavljeno 21.08.2014 u 13:51
  • +3

Balet Opasne veze

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

U koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Festivala Ljubljana i Slovenskog narodnog gledališča Maribor, premijerno je u sklopu Vip programa Igara izveden neobarokni balet 'Opasne veze' u koreografiji i režiji Valentine Turcu i Lea Mujića, sinoć, 20. kolovoza na Boškovićevoj poljani uz ovacije publike

Subverzivan i kontroverzan, roman 'Opasne veze' Pierra Choderlosa de Laclosa po kojemu je nastao ovaj balet, predstavlja kritiku francuske aristokracije 18. stoljeća, naslonjenu na monarhiju i ancien régime. U njemu autor pripovjeda o okrutnoj igri zavođenja i osvajanja i izlaže demonske likove kojima suprostavlja tankoćutni svijet kreposne Madame de Tourvel.

'Opasne veze' su ne samo prvi balet ikada koji su Igre premijerno postavile na scenu, već i praizvedba, pošto „Opasne veze“ još nisu imale svoju baletnu interpretaciju iako ta jedinstvena ljubavna priča razapeta između taštine i ranjivosti, daje više nego prikladnu osnovu baletnog libreta.

Režiju i koreografiju baletne premijere potpisuju karizmatična Valentina Turcu, učenica Mauricea Béjarta ovjenčana brojnim nagradama, i Leo Mujić, diljem Europe jednako tražen koreograf i plesač, kojeg je hrvatska publika dobro upamtila baletom 'Ana Karenjina', premijerno prikazanim ove zime u zagrebačkom HNK za koji Mujić potpisuje koreografiju.

Izbor glazbe potpisuje Valentina Turcu, a radi se uglavnom o suvremenijim interpretacijama kompozicija majstora baroka Georga F. Händela, Johanna S. Bacha, Antonija Vivaldija i dr.

Kostimograf je Alan Hranitelj, scenograf Ivan Kirinčić i oblikovatelj svjetla Alexandar Čavlek. Sjajni baletni solisti su Anton Bogov uvjerljiv je u ulozi Vicomtea de Valmonta, Jelena Lečić glumi Marquisu de Merteuil a Catarina de Meneses je Madame de Tourvel. Ostale uloge ostvarili su članovi baletnog ansambla SNG-a Maribor.

'Opasne veze' su na programu Igara i večeras, 21. te 22. kolovoza, a zatim će biti izvedene na Križankama na Festivalu Ljubljana 28. kolovoza te 7. studenog u SNG-u Maribor gdje će ostati na programu cijelu sezonu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!