PREMIJERA

Anne Frank kao opera u varaždinskom HNK: 'Potresno i vrlo aktualno'

29.10.2020 u 08:56

Bionic
Reading

Monoopera Grigorija Samuilovića Frida 'Dnevnik Anne Frank', treća ovosezonska premijera u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, izvedena je u srijedu na Velikoj sceni tog kazališta.

U režiji Ozrena Prohića, a pod umjetničkim vodstvom Matije Fortune i Stjepana Vugera, monooperu u četiri scene i 21 epizodi izveli su sopranistica Marija Lešaja i Orkestar mladih glazbenika, dok prepjev libreta potpisuje Jadranka Belamarić.

'Monoopera prati dijelove Dnevnika Anne Frank kroz 21 scenu, a sam kompozitor ujedno je i libretist. Kroz te scene mora se mijenjati njezin cijeli unutarnji i vanjski svijet i ona tu sazrijeva kao osoba', opisala je Lešaja dodajući da je Anne u skrovište ušla s 13, a izašla s 15 godina. 'Ono što je tragično je da je njezin zadnji zapisnik u stvarnom dnevniku relativno optimističan. Ona se nada dobrom kraju i tu je zapravo kraj dnevnika, ali povijest je pokazala da su ih pronašli, izvukli i da se dogodila tragedija', rekla je.

..."Kako je divno to da nitko ne mora čekati ni trenutak da bi počeo svijet činiti boljim."... Grigori Frid DNEVNIK ANNE...

Posted by HNK u Varaždinu on Tuesday, October 27, 2020

Priča je vrlo potresna, ali aktualna i ova glazba na nevjerojatan način opisuje tu tešku atmosferu iščekivanja i nadanja da će bolji dani doći, složio se Fortuna istaknuvši zadovoljstvo što je imao priliku raditi s Lešajom i Orkestrom mladih glazbenika.

'To je grupa ljudi, studenata Muzičke akademije u Zagrebu, koji su odlučili da će njihovo radno mjesto jednog dana biti orkestar. Ovo je treća godina njihovog rada u udruzi i njihov prvi profesionalni projekt', rekao je Fortuna koji je partituru 'Dnevnika Anne Frank' usporedio s operom 19. stoljeća koja traje tri sata.

'Ovdje imamo 55 minuta čiste glazbe gdje je svaki glazbenik u orkestru solist. Oni od početka do kraja moraju biti 150 posto koncentrirani, brojati i nema skrivanja. Imamo puno promjena tempa, metra, a uz sve to moramo ansambl uskladiti s Marijom na sceni, što je vrlo složeno', dodao je.

Scenograf monoopere je Žorž Draušnik, za kostime je bila zadužena Petra Dančević Pavičić, a za video projekcije Ivan Faktor, dok je producentica Iva Hraste Sočo.

Premijera je izvedena uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a i ovoga je puta u prodaji umjesto 300, bilo svega 195 ulaznica.

Prva reprizna izvedba monoopere 'Dnevnik Anne Frank' najavljena je za četvrtak, 29. listopada