U LIPNJU

Animafest predstavio program, mjesto održavanja još nepoznato

09.04.2019 u 14:12

Bionic
Reading

Svjetski festival animiranog filma Animafest donosi 149 filmova u natjecateljskim programima ovogodišnjeg izdanja, što će se održati od 3. do 8. lipnja u Zagrebu, no organizatori još nemaju službenu informaciju o tome gdje će se filmovi prikazivati, s obzirom na to da bi aktualni voditelji kina Europa, u kojem se festival trebao održati, trebaju do 1. lipnja iseliti iz tog prostora

'Nemamo drugih informacija osim da će se Animafest održati u kinu Europa, mi smo gradski festival, u vlasništvu Grada i nadamo se da će to tako biti jer je dva mjeseca prije početka festivala sve već organizirano na taj način i čekamo goste koji su navikli na to kino', rekao je u utorak Daniel Šuljić, umjetnički direktor Animafesta.

'Mislim da bi jedan od najznačajnijih festivala animacije u svijetu, kvalificirajući festival za Oscare, European Animation Award i Nagrade Annie ASIFA-e Hollywood, trebao znati gdje će se održati', dodao je Šuljić na konferenciji za novinare.

Za natjecateljski program pristiglo je 1800 filmova iz 86 zemalja svijeta što je dosadašnji rekord, rekao je Šuljić. Odabrana su 46 filma za Veliko natjecanje kratkometražnog filma, 47 za Natjecanje studentskog filma te 20 za Natjecanje hrvatskog filma.

Uz njega selekciju su radili Dea Jagić, Krešimir Zimonić, Tea Stražičić i Dino Krpan.

Dominira Francuska

Konkurencijom Velikog natjecanja kratkometražnog filma kao i prošlih godina dominira Francuska s trinaest filmova, iza koje su Velika Britanija sa šest i SAD s pet filmova.

Šuljić kaže kako su kriteriji pri selekciji bili inovativnost i balans - inovativnost u umjetničkom smislu, likovnom, vizualnom, tematskom, tražili su radove koji donose nešto novo, 'pazeći da predstave široku paletu animacijskih stilova, tema, tehnika, zemalja, autora i producentskih kuća, kao i tema, od društveno-kritičnih, poetskih, zabavnih za publiku do nadrealnih i intimnih'.

Od velikih imena animacije izdvajaju se Britanac Phil Mulloy, pobjednik Animafesta 2016 i dobitnik niza priznanja na vodećim svjetskim animacijskim festivalima koji ove godine predstavlja novi film 'In the Future' te Regina Pessoa, autorica najnagrađivanijeg portugalskog filma uopće 'Tragična priča sa sretnim završetkom' za koji je primila i nagrade u Annecyju i Hirošimi. Sada dolazi s 'Uncle Thomas, Accounting for the Days', autobiografskim intimnim filmom o dirljivom odnosu s ujakom opsjednutim brojevima.

Za Emmyja nominirani ustrajni borac za ljudska prava Jonathan Hodgson prikazuje svog dobitnika BAFTA-e za ovu godinu, film 'Roughhouse' o dalekosežnosti bullyinga među prijateljima, liverpulskim studentima tijekom punk ere osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Tomasz Popakul se predstavlja psihodeličnim uratkom 'Acid Rain', Franck Dion donosi duhoviti, ali i političko-alegorijski ptičji steampunk 'Per Aspera Ad Astra', Osman Cefron, a đak slavne La Poudrière, nadrealistički 'I'm going out for cigarettes'.

Za program Svjetske panorame također su najavljena poznata imena poput Dahee Jeong, Petera Millarda, Johanna Kuhna i Miloša Tomića.

Program Velikog natjecanja dugometražnog filma objavit će se uskoro jer selekcija još traje.

Hrvatska animacija i dalje u uzlaznom trendu

U Velikom natjecanju kratkometražnog filma nastup su kao i prošle godine izborila tri hrvatska filma - Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona 'Udahnut život', Petre Zlonoge 'Jedan od mnogih' i manjinska koprodukcija Balázsa Turaija 'Pad Rima'.

Bošnjak i Johnson majstori su lutka-filma, a Petra Zlonoga jedna je od predvodnica mlađe srednje, međunarodno već afirmirane generacije koja vlada različitim tehnikama. 'Pad Rima' je pak nastao u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji s Mađarskom, a riječ je o postapokaliptičnom, političko-alegorijskom, ali u dobroj mjeri i smiješnom filmu.

Dva hrvatska filma, oba iz produkcije Akademije likovnih umjetnosti, bit će prikazana i u Natjecanju studentskog filma – 'Saturn u lavu' Anne Šagadin i 'Izvan sebe' Stelle Hartman.

U Natjecanju hrvatskog filma još je 15 autorica i autora svih generacija, poput Joška Marušića, Martine Meštrović i Lucije Mrzljak.

'Posebno nas raduje što velik broj filmova, možda i najveći u povijesti festivala, dolazi s Akademije likovnih umjetnosti. Uzmemo li u obzir i da Hrvatska ove godine ima dva filma u glavnom natjecateljskom programu Annecyja, te još dva u natjecateljskom programu Perspectives istoga festivala, možemo zaključiti kako je hrvatska animacija već više od deset godina kontinuirano prisutna i uspješna na međunarodnoj sceni', ocijenio je Šuljić.

Animafest 2019. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Animafest

Tema Festivala: Veze animacije i likovne umjetnosti

Animafest tradicionalno predstavlja odabrane filmove iz recentne animacije, kao i klasike iz povijesti te vrijedne umjetničke forme, a ove godine tematski se fokusira na veze animiranog filma i likovne umjetnosti.

'Animacija je jedinstvena umjetnička forma u kojoj se na jednom mjestu susreću sve druge umjetnosti – uz operu ona je vjerojatno najbliže idealnom gesamtkunstwerku jer u sebi sadrži sve od nosećih likovnih komponenti crteža, boja, skulpture – preko književnosti, glazbe, glume, filmskog jezika, kazališta i stripa do plesa i pokreta', ocijenio je Šuljić.

  • +20
Svečano otvorenje Animafesta 2018. u kinu Europa Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Kaže kako se velik broj animatora inspirira nekim stilom ili određenim velikanom klasičnih likovnih umjetnosti, pa je prirodno da je najveći broj odsjeka za animaciju u svijetu svoje mjesto našao na likovnim, a ne filmskim akademijama, kao i u Zagrebu.

U tematskom programu prikazat će se filmovi koji se bave vezom animacije i klasične umjetnosti, slikarstva, grafike i arhitekture - pet kratkometražnih programa i dva dugometražna filma.

Dva bloka kratkometražnih bave se filmovima koji su direktno inspirirani pojedinim umjetnicima, stilovima ili klasičnom umjetnošću općenito, treći se bavi umjetnicima koji su podjednako prisutni u oba svijeta, kako galerijskom tako i animacijsko-filmskom, četvrti blok prikazuje izbor apstraktnih filmova, a peti izbor filmova iz ovogodišnjih prijava koji su se uklopili u temu.

Posljednji prilog tematskom programu dva su dugometražna filma – 'Miss Hokusai', anime o kćeri velikog majstora ukiyo-e Hokusaija koji će prvi put biti prikazan u Zagrebu te 'Slika' Jean-Francoisa Laguioniea, raskošna posveta umjetnicima poput Chagalla, Modiglianija, Picassa, Matissea.

Nominacija za Oscara još za vrijeme studija

Jedan od selektora Natjecanja studentskog filma, Dino Krpan, rekao je da je bilo teško odabrati između 800 filmova, no to mu je pomoglo i da kao profesor dobije uvid u sve što se događa na toj sceni. 'U nevjerojatnom rasponu ideja i pristupa vidljiv je kulturološki utjecaj sredina iz kojih filmovi dolaze, kao i pojedinih animacijskih škola', ustvrdio je.

Po njegovim riječima, vidi se razlika između škola koje njeguju autorsku tradiciju i zanatski orijentiranih škola, visoka je zastupljenost azijske animacije i stila koji proizlazi iz japanske anime, čak i u francuskim filmovima, nezaobilaznima brojnošću i kvalitetom.

Ocijenio je da se posebno istaknula škola dobitnica Nagrade za najbolju školu animacije Animafesta 2019. - pariški Animacijski odsjek visoke škole Gobelins (Gobelins, l'Ecole de l'Image) koja je 'postala sinonim za vrhunsko animacijsko obrazovanje kako zbog vizualne i zanatske razine, tako i zbog uvođenja novih tehnologija u animirani film te su njegovi polaznici još na studiju znali biti nominirani za nagradu Oscar'.

Uz Gobelins, u programu Škole animacije retrospektivu najboljih djela na Festivalu imat će i slavna britanska škola National Film and Television School (NFTS).

Velika novost festivala

Producentica Paola Orlić najavila je bogati popratni program u kojemu dominiraju izložbe - njih šest.

Uz instalacije proširene stvarnosti u Tunelu Grič tu su radovi bečkih studenata animacije u Galeriji Šira te također u Tunelu, izložba prošlogodišnjeg dobitnika Grand Prixa Borisa Labbéa u ULUPUH-u, Božidara Trkulje u Pogonu Jedinstvo.

Posebno je izdvojila kuriranu grupnu izložbu making-off radova sudionika Velikog natjecanja u Kulturno informativnom centru, što je velika novost na Animafestu koji od sada poziva sve autore koji su ušli u Veliko natjecanje da prikažu proces nastanka svojih radova i tako ponude uvid u magiju stvaranja animiranog filma.

Francuska medijateka ugostit će predstavljanje produkcije Miyu koja u svom distribucijskom portfelju ima i nekoliko filmova iz ovogodišnjeg Velikog natjecanja kratkometražnog filma, kao i više uspješnih videoigara, a u produkciji filmove poznatih animatora kao što su Paul Driessen i Sawako Kabuki.

Vezano uz retrospektivni program Majstori animacije, Orlić je najavila i modno-umjetnički event ovogodišnje dobitnice Nagrade za životno djelo Animafesta, američke umjetnice Suzan Pitt.

Pitt će nagradu osobno primiti na otvaranju festivala 3. lipnja, a u sklopu svoga gostovanja u Galeriji Kranjčar imat će izložbu i prodaju svojih unikatnih oslikanih kaputa koje je proslavila Patricia Field – stilistica najpoznatija po radu na TV seriji 'Seks i grad', rekla je Orlić.

Retrospektivni program najboljih filmova Suzan Pitt kurirat će Mark Toscano iz Filmskog arhiva američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Filmovi koje djeca razumiju i osjećaju

Program za djecu i mlade tradicionalno je bogat - Natjecanje filmova za djecu za koje radove odabire medijska psihologinja i svrstava ih u kategorije primjerene dobi djece.

'Filmovi su odabrani tako da ih djeca razumiju i osjećaju, postavljaju pitanja i da ih se angažira, od najmanjih predškolaca do srednjoškolaca', rekla je producentica festivala Matea Milić.

'Jako je bitno da, osim što želimo djecu obrazovati i zabaviti, oblikujemo njihov ukus, djeca su danas bombardirana sadržajima visokokomercijalne animacije, bitno nam je da se nauče na estetiku umjetničke animacije koja na žalost nije sveprisutna', dodala je.

Milić je rekla kako je ove godine u fokusu Majstora animacije Portugal, s kojom se može uspoređivati i hrvatska animacija. Portugalska retrospektiva sastoji se od tri programa koji sežu od arhivskih filmova iz 1938. do suvremenih hitova te tradicionalni osvrt na Zagrebačku školu, ovoga puta na 1971. godinu i retrospektiva filmova Nedeljka Dragića.

Kao novost istaknula je natjecanje VR uradaka, s obzirom na veliki razvoj u tom mediju.

Programi za profesionalce

Program za profesionalce Animafest PRO nudi sada već tradicionalni znanstveni skup Animafest Scanner VI s vodećim svjetskim stručnjacima povijesti i teorije animiranog filma – pozvana govornica je Jayne Pilling, dobitnica Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije 2019.

Teme skupa su animacija i likovne umjetnosti, animacija i obrazovanje, animacija i povijest te animacija i (virtualna) stvarnost, a održat će se i predstavljanje Scannerovog zbornika radova iz proteklih godina koji je objavljen u globalno značajnoj nakladi Bloomsbury, proslavljenoj ne samo po znanstvenom izdavaštvu, već i po Harryju Potteru.

Animafest PRO sastoji se i od masterclassova, produkcijskih analiza, predstavljanja i making-offa dugometražnih projekata i web-serija te radionica filmske kritike i videoigara.

Na konferenciji za novinare predstavljen je i ovogodišnji vizualni identitet i špica - autorica je nagrađivana švicarsko-hrvatska animatorica Michaela Müller.

Animafest će s programima odlaziti i u gradske centre za kulturu, a tijekom cijele godine u škole, vrtiće i na pedijatrijske odjele zagrebačkih bolnica u suradnji s Udrugom Djeca susreću umjetnost.

Dva tjedna prije početka festivala održat će se obiteljski kino-piknik, Animafest Open Air, besplatne projekcije odabranih filmova na otvorenom, te Animacikl – vožnja Gornjim gradom i Tunelom Grič u sumrak, u koloni koju predvode tricikli opremljeni uređajima za pokretnu projekciju.

Do 1. svibnja po cijeni od 200 kn dostupna je Early Bird ponuda koja uključuje Animate festivalsku iskaznicu koja omogućuje ulaz na sve festivalske programe i katalog.