transfer

Andrija Škare prešao u Mozaik knjigu, uređivat će domaću književnost

01.06.2023 u 12:50

Bionic
Reading

Domaća nakladnička scena življa je nego ikada. Pojavile su se neke nove izdavačke kuće koje objavljuju zanimljive naslove (Petrine knjige), zaživjeli su brojni interesantni izdavački projekti, niz domaćih autora objavio je sjajne nove knjige, a budno se prate i strani trendovi pa inozemni hit naslovi budu prevedeni i objavljeni kod nas vrlo brzo nakon svoje premijere (Princ Harry: Rezerva; Stanley Tucci: Okus)

Uz sve to, živosti scene pridonosi i činjenica da postoji fluktuacija urednika između različitih kuća.

Poznati pisac, novinar i književni urednik Andrija Škare koji je dosad radio u nakladničkoj kući Fraktura, gdje se dominantno bavio digitalnim marketingom te vođenjem brojnih tribina i predstavljanja knjiga, ali je i uredio neke značajne naslove (Ante Zlatko Stolica: Blizina svega, Darko Šeparović: Pristanište; Dubravko Ivaniš: 45...), prešao je u nakladničku kuću Mozaik knjiga gdje će raditi kao urednik za domaću knjigu.

Čini se da je ovaj nakladnik - poznat ponajprije po slikovnicama, knjigama za djecu i mlade, krimićima, ljubićima i serijalima kao što su Harry Potter ili domaći serijali o djevojčici Maši autorice Sanje Pilić ili o Paulini P. autorice Sanje Polak - sada odlučio ponešto veći naglasak staviti na knjige hrvatskih autora. Vjerujemo da će Škare, kao vrstan poznavatelj i aktivni sudionik književne scene, svakako doprinijeti tome da katalog domaćih naslova u okviru Mozaik knjige bude još bogatiji i raznovrsniji.

U svakom slučaju je zanimljivo pratiti zbivanja u domaćem nakladništvu, a posebno veseli svako novo otvaranje prostora za hrvatske autore.