od 15. lipnja

Art-kino u Rijeci otvara ljetnu pozornicu, evo što gledamo tijekom lipnja

01.06.2023 u 12:35

Bionic
Reading

Riječko Art-kino otvara svoje kino na otvorenom 15. lipnja, svečanom riječkom premijerom hvaljenog ukrajinskog filma 'Vizija leptira', Maksima Nakonečnog, izvijestilo je Art-kino u najavi programa za lipanj

Taj film je nastao u hrvatskoj koprodukciji, a premijerno je prikazan na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu. Riječ je o debitantskom filmu ukrajinskog redatelja, surovoj i nadrealnoj priči o ženi koja odbija biti identificirana kao žrtva. U manjim se ulogama pojavljuju domaći glumci Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić Bassani.

Na početku lipnja u ovom kinu prikazat će se dva nova japanska filma, drama "Ljubavni život" Kôjia Fukade, studija suvremenih ljubavnih i obiteljskih odnosa, i novi anime hit "Suzume" poznatog autora Makota Shinkaija.

Od 9. lipnja na programu je dokumentarni film "Zalagaonica" Łukasza Kowalskog, a prati par ekscentričnih sredovječnih biznismena i supružnika iz poljskog Bitoma koji vode vjerojatno najveću zalagaonicu u Europi čiji su zlatni dani poslovanja odavno prošli.

U sklopu 16. Subversive Film Festivala, koji okuplja filmove autora koji kritički promišljaju svijet i odupiru se pasivnoj konzumaciji slika, prikazat će se dva pobjednička filma, u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji. U utorak, 6. lipnja na repertoaru je najbolji film u dokumentarnoj konkurenciji festivala, "Sakupljači bilja", a dan poslije Subversivov ovogodišnji dobitnik nagrade za najbolji igrani film "Suho tlo u plamenu" Joane Pimente i Adirleyja Queirósa.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Tijekom lipnja premijerno će se prikazati i debitantski domaći film "Pelikan" redatelja Filipa Herakovića koji je osvojio posebnu nagradu žirija za režiju u sklopu natjecateljskog dijela programa First Feature Competition na prestižnom Tallinn Black Nights Film Festivalu. To je drama s elementima komedije i govori o profesionalnom nogometašu Josipu – tumači ga Edi Ćelić, glumac riječkog HNK Ivan pl. Zajc – kojem je ugrožena karijera nakon ozljede koljena na skijanju. Ipak, njegova rehabilitacija u toplicama kreće se u posve neočekivanom smjeru, navodi Art-kino.. 

Ljetno Art-kino nalazi se u dvorištu Kapucinskog samostana Gospe Lurdske, uz Art-kino. U slučaju lošeg vremena filmovi se prikazuju u dvorani kina.