PROTIV AKTIVISTA

Američki umjetnici za slike mučenja životinja

17.09.2009 u 12:06

Bionic
Reading

Američki umjetnici ujedinili su se u borbi protiv zakona koji zabranjuje komercijaliziranje materijala na kojima je prikazano mučenje životinja te na Vrhovnom sudu zahtijevaju promjene

Prema američkom zakonu zabranjeno je stvarati, koristiti ili posjedovati slike i video materijale koji prikazuju okrutnost prema životinjama u svrhu zgrtanja materijalne koristi. Umjetnici smatraju da je zakon koji je na snazi posljednjih deset godina preopćenit te da daleko nadilazi prvobitnu namjeru suzbijanja problema ilegalnih borbi pasa i pijetlova, ubijanja životinja zbog krzna i slično.

Zakon zbog toga tereti i umjetnike koji u radovima koriste životinje, prenosi The Art Newspaper. Primjerice, austrijski umjetnik Hermann Nitsch koji u djelima koristi životinjske ostatke, krv i iznutrice i Adel Abdessemed s videom 'Don't trust me' o klanju stoke u ruralnim dijelovima Meksika, obojica podliježu ruci pravde.

Iako zakon izuzima djela izuzetne vrijednosti poput onih umjetnika Andyja Warhola i Roya Lichtensteina, problem nastupa s vrednovanjem stvaralaštva suvremenih umjetnika.

U borbu za promjenu zakona uključilo se oko 14.000 američkih umjetnika, a nimalo manje glasne nisu ni udruge za zaštitu životinja koje smatraju da zakon mora ostati nepromijenjen.