SINIŠA LABROVIĆ U NU2

'Ako je moj performans protiv oporbe, onda je oporba ustašofilna'

25.10.2015 u 18:04

Bionic
Reading

U današnjoj emisiji Nedjeljom u dva gostovao je umjetnik i performer Siniša Labrović. Čovjek koji pokušava hodati po vodi, u središtu Zagreba pjeva šovinističke pjesme, prodaje dijelove vlastite kože, u emisiji je pokušao objasniti zašto sve to radi.

Konceptualni umjetnik i performer Siniša Labrović gostovao je na HTV-u u 'Nedjeljom u 2' i odbacio je optužbe da je njegov posljednji performans u središtu Zagreba zapravo uključivanje u predizbornu kampanju protiv oporbe. Ne znam odakle se to iščitava, a oni koji su upravo to iščitali, zapravo tvrde da nam je oporba ustašofilna, rekao je Labrović.

Dodao je kako ga se ne može zvati režimskim umjetnikom. Režimski je netko tko radi za one na vlasti i ima koristi od toga, a ja nisam mogao dobiti posao profesora hrvatskog jezika, kao ni posao noćnog čuvara u đačkom domu.. Sva svoja putovanja sam financiram, živim od performansa, od rada za Treći program kao lektor..., rekao je Labrović.

Na komentare da politizira umjetnost, odgovara da ne zna što bi bila depolitizirana umjetnost. Postavio je pitanje - kad je umjetnost u povijesti bila depolitizirana?

Labrović je rekao da je fašizam inspirativan za umjetnike u vremenima kad je aktualan u društvenom životu. A aktualan je u kriznim vremenima jer nudi utočište - samom činjenicom pripadanja nekom kolektivu čovjek dobiva na važnosti, a pripadnost kolektivu nas razrješava osobne odgoovrnosti, rekao je Labrović.

Labrović smatra da se njegovi preformansi neutemeljeno ocjenjuju kao banalni. Cijelu emisiju možete pogledati OVDJE