OD ISUSA DO SCIJENTOLOGIJE

10 bestselera religijske tematike

01.01.2014 u 08:23

Bionic
Reading

Huffington Post objavio je popis deset najboljih knjiga religijske tematike u 2013. po izboru Religious News Services, koji uključuje bestselere poput 'Zelota' Reze Aslana, ozbiljne historiografske studije, ali i teološke radove koji se nisu probili u mainstream

Nema sumnje da je jedan od religijskih bestselera godine, uz uvijek rado čitanu Bibliju, povijesno-publicistička knjiga američkog profesora religijskih studija Reze Aslana o Isusu Kristu kao povijesnoj figuri i osobi koja je djelovala u društveno-političkom kontekstu Rimskog Carstva, o čemu svjedoči i hitar prijevod na hrvatski. 'Zelot' je kod nas objavio Profil, no iako se u Hrvatskoj rado spominje kako je naseljava 87 posto katolika, knjige religijske tematike nisu ništa više čitane nego drugi žanrovi i književne vrste, a o tome koliko se kod nas uopće čitaju knjige, sve nažalost znamo.

Ipak, 2013. godinu je uz Aslanovu knjigu obilježilo i nekoliko izdanja o papi Franji, primjerice kratka biografija koju je napisao Drago Pilsel, no kada je riječ o tome kako se nositi sa životnim izazovima, hrvatski čitatelji još uvijek više preferiraju Mirjanu Krizmanić u odnosu na životne savjete Anđelka Kaćunka

Zato su u SAD-u knjige religijske tematike itekako popularne, a najboljih deset objavljenih u protekloj godini po izboru Religious News Service su fascinantna kombinacija raznorodnih djela - tu su poetske meditacije o vjeri, velike historijske analize, istraživačke knjige o religijskim sektama, pa i djelo koje se bavi time što s Isusom pričati na kavi.

'My Bright Abyss: Meditation of a Modern Believer' - Christian Wiman
Ovaj poznati američki pjesnik je u 39. godini otkrio da boluje od raka, što je bio poticaj na pisanje o odnosu duhovnog i svjetovnog, ponovnom otkrivanju vlastite vjere u materijalističkom svijetu nasilja. Knjiga je odlično primljena, a autor je uspio pobijediti rak, no u tom procesu je povratio svoj duhovni život.

'Paul and the Faithfulness of God' - N.T. Wright
1700 stranica posvećenih važnosti i dugotrajnom utjecaju svetog Pavla, čiji utjecaj autor smatra presudnim za definiranje i širenje kršćanstva. Autor Wright jedan je od najcjenjenijih američkih teologa, a knjiga o Pavlu - figuri na nivou Platona i Aristotela - magnum opus je njegove publicističke karijere.

'Zealot: The Life and Times of Jesus of Nazareth' - Reza Aslan
Knjiga o kojoj se najviše raspravljalo ove godine kada je riječ o religiji, Aslanova biografija Isusa pisana je slikovito i napeto kao holivudski film, a jedna od najviše mistificiranih figura čovječanstva vraćena je u kontekst i realnost svoga vremena. Isus je zapravo uporni revolucionar i pobunjenik protiv establišmenta, ali i tipična figura iz ere rimske okupacije Judeje, jedan od mnogih mesija koji su nudili Židovima oslobađanje od strane vlasti.

Kontroverzni intervju Reze Aslana za Fow News


'A Prayer Journal' - Flannery O’Connor
Cijenjena spisateljica južnjačkog gothica, O'Connor je i osoba tragičnog privatnog života, a njen dnevnik molitvi se tek ove godine pojavio u javnosti, zahvaljujući upornim biografskim istraživanjima. Flannery O'Connor je svoje molitve napisala još prije 80 godina, kao dvadesetineštogodišnja mlada spisateljica, a iz njih se vidi iskrena katolička vjera, koja je obilježila cijeli opus ove fascinantne autorice. Potresno i uznemirujuće.

'Coffee with Jesus' - David Wilkie
Duhoviti strip je prvotnu popularnost stekao online, no ove godine se blaga satira Davida Wilkieja ponudila i u ukoričenom izdanju, čime se pokazalo da je kava s Isusom koherentno i često jako smiješno djelo. Wilkiejev protagonist je običan čovjek pun predrasuda, koji ne voli Židove i homoseksualce, a Isusa zove 'J-Man', no kroz njegova pitanja Sinu Božjem pokazuje se da ovaj strip nudi 'oštar humor, relevantnu teologiju i stvara čitateljsku ovisnost'.

'God’s Forever Family: The Jesus People Movement in America' - Larry Eskridge
Zaboravljeno poglavlje hipi-pokreta u ovoj je publicističkoj knjizi vraćeno u život. Eskridge je podsjetio na kršćanske struje u mirovnom i studentskom pokretu, iz kojih je kasnije, primjerice, izrastao kršćanski rock, a ključna je uloga u svemu tome pokreta Jesus People. Osnovan je 1967. godine u San Franciscu te je obilježio nadolazeći period, napose u kršćanskom prihvaćanju pop kulture kao sredstva širenja religijske propagande.


'Going Clear: Scientology, Hollywood, and the Prison of Belief' - Lawrence Wright
Ekspoze o scijentologiji nagrađivanog novinara Wrighta čita se kao napeti i često nevjerojatni triler, iako je riječ o knjizi utemeljenoj isključivo na detaljno provjerenim činjenicama. Nevjerojatne i šokantne priče o scijentologiji, njenom osnutku i vječno sumnjivom razvoju Wright je sakupljao godinama, usput intervjuiravši i mnoge otpadnike ovog na holivudske zvijezde usmjerenog vjerskog kulta. Konačni rezultat je žurnalistički utemeljeno i odlično napisano razotkrivanje jedne sekte koja najviše od svega želi da ju se kao takvu ne prepozna.

'Eat with Joy: Redeeming God’s Gift of Food' - Rachel Marie Stone
Prehrana također ima svoje vjerske aspekte, na što se podsjeća u ovoj knjizi koja se bavi kršćanskim pogledom na hranu, kuhanje i zdrav život. Autorica savjetuje da je u prehrani često važnije s kime ćete podijeliti jelo nego je li ono posve ekološki pripravljeno, te podsjeća da za kršćane hrana podrazumijeva i kategorije poput velikodušnosti, dijeljenja i obožavanja Boga.

Charity: The Place of the Poor in the Biblical Tradition' - Gary Anderson
U grčko-rimskoj kulturi činiti dobra i milosrdna djela i nije bilo pretjerano u modi, no zato se milosrđe etabliralo kao jedno od počela kršćanstva. Ova studija sa svih strana analizira utjecaj milosrđa i njegovo značenje u povijesti i suvremenom društvu, napominjući da pomaganjem siromašnima zapravo potvrđujemo vjeru u Boga.

'Anti-Judaism: The Western Tradition' - David Nirenberg
Osim što je uznemirujući katalog zločina i nepravdi počinjenih prema Židovima kroz stoljeća, i to većinom od strane kršćana, ova knjiga je i nemilosrdna analiza antisemitizma koji se nalazi u temeljima zapadne civilizacije. Povjesničar Nirenberg ipak podsjeća da se antižidovski stavovi mogu susresti i u islamu te drugim kulturama, pa čak i među Židovima, te se pokazuju kao predrasuda koju je nemoguće do kraja razbiti.

David Nirenberg o Drugom vatikanskom koncilu