KOMENTAR NATAŠE ŠKARIČIĆ

Slučaj Milinović kao potvrda HDZ-ove krhkosti

Darko Milinović

Darko Milinović

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Petar Glebov/Pixsell

Na dan pada Vukovara, ministar Milinović, umjesto da je u pratnji premijerke, sazvao je nervoznu presicu na kojoj je tvrdio da USKOK nema ništa s njime. HDZ je pustio Milinovića da se brani sam, kako zna i umije. Da to možda nema veze s nedavno objavljenim Milinovićevim intervjuom Globusu, u kojem se ponudio za novog lidera demokršćana? Ta priča potvrđuje da u HDZ-u vladaju jezivi odnosi te da cijela stranka i gotovo svi članovi njezinog vrha funkcioniraju doslovno kao gang – tko istupi, nad njim će biti izvršena egzekucija informacijama koje se čuvaju, čini se, upravo za takve prilike

Poznavateljima prilika unutar HDZ-a već je mjesec dana jasno da stranka, pored fronta sa Sanaderom, otvara i front s ministrom zdravstva i socijalne skrbi Darkom Milinovićem: naznake su u početku bile diskretne i svodile su se na Milinovićevu 'odsutnost' u nekim važnim događajima (zadnji susret Kosor-Pahor, npr.), da bi prešle u sferu takozvanog ozbiljnog trača u kojemu sudjeluju važni HDZ-ovi ljudi i dužnosnici Milinovićevog ministarstva, a nije nevažna ni činjenica da su mediji, osobito javna televizija, intenzivirali interes za kršnog ministra, koji je inače medijski prilično nedodirljiv. HTV je, recimo, tri puta u samo sedam dana (prvo 'NU2', a zatim 'Latinica') dopustio da se problematizira pitanje zakonitosti Milinovićevih primanja, u doba dok je istodobno obnašao neke teško spojive funkcije kao što su mjesto dožupana Ličko-senjske županije i ravnatelja OB-a Gospić.

No kulminacija je uslijedila 9. studenog, kada je Milinović dao veliki intervju za EPH-ov Globus, koji ga je na naslovnici predstavio kao budućeg ujedinitelja demokršćanske opcije u Hrvatskoj, osvajača Pantovčaka i Markovog trga te terminatora mogućeg političkog prodora ljevice, odnosno Zorana Milanovića. Intervju je – pristojno rečeno – klasičan primjer medijskog inženjeringa u kojemu intervjuirani ne govori ništa posebno ni zanimljivo, ali to umjesto njega čini pompozna oprema, naslovnica, fotografija i sam naslov, uz čiju pomoć Milinović isijava kao novi HDZ-ov mesija.

Iako je raskol između stvarnog lika i projiciranog djela gotovo groteskan, odgovor je bio orkestriran i brutalan: prvo je već u idućem Globusu Darko Hudelist, autor intervjua, morao napuniti dvije stranice neslužbenim reakcijama iz vrha HDZ-a koje govore da je samo Milinovićeva politička ambicija gora od njegovog intervjua, pri čemu je jedino Andriji Hebrangu imenom i prezimenom u usta ubačena neka autentična (nadamo se) i zbilja izgovorena rečenica. U toj anonimnoj, fantomskoj reakciji, kakvom inače vrve stranice naših novina i portala, Milinoviću se kao najviše spočitava to što je u intervjuu s Hudelistom prejudicirao poraz HDZ-a, iako je to toliko faktografski pogrešno da čovjeku dođe da brani inače katastrofalnog ministra: brojkama i slovima, Milinović je četiri puta u tom razgovoru kazao da će HDZ pobijediti na idućim parlamentarnim izborima, tako da nema sumnje u to da vrh stranke falsificira uzrok svog bijesa, odnosno da nije u stanju kazati da je nedopustivo da Milinović glumi budućeg premijera pored žive i zdrave premijerke.

Samo dan poslije Globusa, Večernji list objavljuje podatak dobiven, kako kaže, iz pouzdanih izvora u stranci i USKOK-u, da je Darko Milinović također primao novac iz crnih fondova HDZ-a koji se spominju u svim istragama oko poslovanja Fimi-medije, glavnog tajnika stranke Barišića itd.

Ni ta priča nema nikakav službeni početak ni kraj i spada u tip novinarstva koji je sasvim preuzeo hrvatski novinarski svijet, a koji nam nosi sasvim druge vijesti od onih koje se formalno objelodanjuju – u ovom slučaju, primili smo na znanje da počinje stranački obračun s Darkom Milinovićem, a sam je ministar primio poruku da malo smiri svoj lički ego i stavi ga na pladanj Jadranki Kosor, inače će biti izručen istini i pravdi.

Dražen Breitenfeld

Dražen Breitenfeld

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Milinović je 'preskočio' Vukovar

To što je ministar jučer priredio 'katoličku presicu' u Ministarstvu zdravstva, umjesto da je s premijerkom otišao u Vukovar, govori da je stvar više nego ozbiljna.

Čitava ova priča ima više aspekata: prvi je da se HDZ-ovo pucanje po šavovima širi i na čovjeka koji se na vrijeme prestrojio sa Sanaderove na stranu Jadranke Kosor i koji je tu tranziciju prošao relativno mirno. Drugi je da se radi o iznimno lošem ministru zdravstva, i to ne zato što je izradio loš Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, nego zato što bez potrebnog znanja vodi resor nasilnim, nedemokratskim metodama u koje spada: odluka o spajanju zagrebačkih bolnica bez cost-benefit analize, financijski netransparentno poslovanje bolničkih ustanova, bez presedana u bivšim administracijama, osnaživanje privatnog zdravstvenog tržišta novcem iz javnog zdravstva (300 privatnika dobilo je ugovore s HZZO-om, dok se zagrebačkim bolnicama raskidaju ugovori zbog uštede), skrivanje realnih podataka o dostupnosti javnog sektora (falsificirani podaci o listama čekanja), pritisak na medije u čvrstom komplotu s bivšim premijerom (brifiranje glavnih urednika o izvještavanju o zdravstvenoj reformi) itd., itd.

Narasla krila

Nijedna od tih stvari nije bila pogubna za ministarsku stabilnost Darka Milinovića, već mu je, dapače, dala krila do te mjere da je povjerovao da može otpočeti s vlastitom promocijom za još veće uloge, pa i za premijersku. Sama ta činjenica neugodna je i za Milinovića i za HDZ.

Treće, medijski udar na Milinovića kroz poruku 'da se i o njemu posjeduju podaci za USKOK' govori o daljnjoj instrumentalizaciji istražnih tijela u režiji vladajućih i – jednako tako – selektivnom pristupu problemu korupcije, prema šifri tko je s nama, zaštićen je, a tko nije, davat će iskaz. Prije nepuna dva mjeseca, kada su novinari problematizirali izvore Milinovićevih para za gradnju skupocjene kuće u Gospiću, nikome nije palo na pamet da uvede USKOK u priču, a sva je prilika da će se USKOK i sada spominjati samo u kontroliranim uvjetima, iz laboratorija vrha stranke. To govori o svim razmjerima opasnosti sprege HDZ-a i istražnih tijela ove države.

I napokon, ova priča potvrđuje da u HDZ-u vladaju jezivi odnosi te da cijela stranka i gotovo svi članovi njezinog vrha funkcioniraju doslovno kao gang – tko istupi, nad njim će biti izvršena egzekucija informacijama koje se čuvaju, čini se, upravo za takve prilike.

Nakon moralne i koruptivne crvotočine koja je zadnjih mjeseci izjela vladajuću stranku, sukob s ministrom zdravstva uopće nije mala stvar, ma koliko se još uvijek činio latentnim: osovine vlasti Jadranke Kosor krhke su kao paučina, a mišićavi Ličanin spada u rijetke koji su je održavali.

Krene li ovo dalje, ne treba zaboraviti da Milinović nije bez veze dao intervju Globusu, odnosno da on zbilja sebi pripisuje moć vođe, kao ni to da je sudjelovao u svim poslovima HDZ-a, za vrijeme i poslije Sanadera – scenarij koji javnost očekuje, da će se HDZ-ova vrhuška na koncu potući u blatu oko svojih grijeha, dobio je, uvođenjem ministra zdravstva na poprište, vrlo moguće, još jednog neugodnog sudionika.

Nažalost, kaosu u Hrvatskoj ne nazire se kraj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi