SPLITARIJE

Razgovor spolni naroda dalmatinskog

Bionic
Reading

Razgovor spolni naroda dalmatinskog

- Jesu li brojne nade, molitve i uzdasi hrvatskih, a posebno dalmatinskih katolika, usmjerene protiv edukacije učenika o spolnosti, dobile znanstvenu nadgradnju?
- Da, šezdesetak profesora i predavača sa splitskog Medicinskog fakulteta potpisalo je 'Poziv na obnovu dijaloga i traženja suglasja za program spolnoga odgoja u osnovnim i srednjim školama' te ga uputilo Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Smatraju da se programom djeca 'rano seksualiziraju' i uglavnom su suglasni s crkvenim primjedbama.
- Je li im netko uputio javnu potporu?
- Da. Prof dr. Matko Marušić.
- Zašto je to bitno?
- Zato jer je bivši dekan Medicinskog fakulteta u Splitu i, kažu, znanstveni autoritet.
- Zašto ih podržava?
- Veli da je ovakav spolni odgoj 'jeziva sramota' i pita kako se može govoriti o znanosti, kad se program 'zapravo temelji na knjizi znanstvenog anonimusa Amira Hodžića koju je objavila udruga 'Nastranost'?!
- Nastranost?! Koja je to knjiga i kakva je to udruga?
- Hodžić je koautor 'Izvještaja istraživanja o mišljenjima i stavovima prema homoseksualnosti u srednjim školama u Zagrebu', koji je dio preporučene literature za rad s učenicima, a izdavač je udruga Queer iz Zagreba.
- Pa, gdje je tu udruga Nastranost?
- Ne postoji, ali na nekim internetskim stranicama, npr. www.katolik.hr, riječ queer prevode kao nastranost. Doduše, tamo kažu i da je homoseksualnost bolest te da 'milost sakramenta Svete ispovijedi može pomoći učvršćivanju ljudi u njihovim borbama s homoseksualnim iskušenjima i postupcima'.
- Zar se prof. dr. Marušić, podupiratelj splitskih znanstvenika, slaže s neznanstvenim stavom tog sitea?
- Nije poznato, no činjenica je da se suglasio s njihovim prijevodom, a ne, recimo, sa Srpskohrvatsko-engleskim rječnikom profesora Rudolfa Filipovića, objavljenim 1962. godine, po kojemu queer može značiti 'čudan, čudnovat, neobičan, smiješan, komičan, sumnjiv, smušen, bolestan, slab, pripit'... Ili s tumačenjem po kojemu queer označava pokret upravljen prema dekonstrukciji patrijarhata. Uz to, profesor pripada HDZ-u, stranci koja je čvrsto podržala stavove Katoličke crkve, bliske uvjerenjima da je homoseksualnost bolest.
- Zar je dr. Marušić HDZ-ovac?
- Nesumnjivo. Za aktualnog HDZ-ova gradonačelničkog kandidata Vjekoslava Ivaniševića rekao je da mu je bio inspiracija za pisanje knjige 'Snijeg u Splitu', a za dr. Franju Tuđmana, prvog predsjednika HDZ-a, izjavio je u rujnu 1994. godine, u tjedniku Globus, da je 'izrazito lijep muškarac. Ima visinu, nije debeo, ima prekrasnu sijedu i valovitu kosu, ima markantno lice i izgleda fenomenalno'.
- Kakva je to izjava?
- Hm, pa čini se vrlo queer.
- U kojem smislu queer?
- Ne u onom u kojem ga definira dr. Marušić, ne bismo ga nazivali nastranim. No, jest čudna, neobična, a pomalo i dekonstruira patrijarhat.
- Zašto i kako?
- Zato, jer je malo tko hvalio Tuđmanov izgled. Čak ni Ćiro nije išao tako daleko, duboko i temeljito kao prof. dr. Marušić. Uz to, tuđmanizam je afirmirao takozvane tradicionalne vrijednosti, u što ne spada javno divljenje fizičkim osobinama pripadnika istog spola.
- Pa zašto bi se dr. Marušić protivio da se djecu, uz ostalo, uči kako muškarci, koji o drugim muškarcima misle da imaju markantno lice i izgledaju fenomenalno, nisu nastrani?
- To nas pitanje gura prema nagađanju, a ovdje bismo se rado držali citata.
- U redu... Nego, je li mu dr. Tuđman odgovorio?
- Nije poznato, no čini se da je u intimnim stvarima bio vrlo liberalan. Javno je izrazio zazor samo prema jednoj vrsti odnosa.
- S muškarcima?
- Ne, nego sa Srpkinjom ili Židovkom.