komentar boška picule

Ma kakva seks-afera: Jadna naša vlast ako je može destabilizirati prostitutka na nečijim koljenima

Boško Picula
Boško Picula
Više o autoru

Bionic
Reading

Aktualni događaji vezani uz potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića ne mogu destabilizirati vlast, ali ponovno pokazuju da je Hrvatska odavno postala imunom na političke afere jer se zemlja i vodi aferaški

U Hrvatskoj čak i proizvodnja seks-skandala djeluju ispodprosječno, čime je zemlja i u tom slučaju pri dnu Europske unije, vjerojatno s Bugarskom, s kojom, primjerice, dijeli začelje glede standarda oralne higijene. A što se tiče političke higijene, novi je doprinos domaćim standardima dala aktualna afera s, kako su utvrdili obavještajci, lažiranim fotografijama potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

S obzirom na nekoliko objavljenih fotografija od više njih, na kojima je sadržaj zasigurno kompleksniji, tko god bio pokretač afere posao je obavio krajnje naivno. Gotovo bi se čovjek sažalio na takav pokušaj. Na fotografijama je muškarac srednjih godina obrijane glave u nonšalantno raskopčanoj bijeloj košulji, tamnim hlačama i – što je iznimno važno – cipelama čiji je rub zaobljen, a ne 'na špic'. Specifične narukvice sata i položaja ruku, muškarac udobno smješten u naslonjaču hotelske sobe brižno pridržava mlađu žensku osobu duge crne kose u crvenom bodyju kako ne bi pala s ruba naslonjača, dok mu ona zacijelo servira neki stimulans. Prizor možemo vidjeti iz dva kuta jer su se snimatelji očito potrudili oko različitih perspektiva.

To znači da je u realizaciju prijepornih fotografija uključena omanja produkcija s više kutova snimanja, komponiranja slike s nizom uočljivih detalja, a pazilo se i na boje. Ponešto na tragu filmova Pedra Almodóvara. Šteta što nikada nećemo saznati jesu li kasniji događaji zanesenog para s fotografije više nalikovali na Almodóvarove filmove 'Slomljeni zagrljaji' i 'Putnici ljubavnici' ili 'Loš odgoj' i 'Veži me!'.

Imuni na sve skandale

Fotografije ipak nisu snimljene u Madridu, nego na Balkanu, a kako su osmišljene da bi proizvele aferaški učinak, na njima nedostaju još samo krilo polovnog zrakoplova F-16, pristupnica u saborski klub Milana Bandića, pozivnica na proslavu rođendana Zdravka Mamića i građevinski nacrti za Kalmetinu. Možda ćemo i to dočekati, ovisno o tome tko će se uskoro od hrvatskih političara i političarki naći u aferi kojom se želi utjecati na njihov imidž u javnosti. Ponovno šteta truda, bilo obavještajnog podzemlja, bilo političkog nadzemlja, jer nema te afere koja može zasjeniti ono za što nije potrebna proizvodnja nikakvih skandala. A to je svakodnevno i – svima vidljivo odvijanje političkih procesa u zemlji i ponašanje aktera koji te procese marljivo odrađuju.

  • +45
Tomislav Tolušić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Stoga, najblaže rečeno, zabavno zvuče ocjene kako je trenutačna afera s montiranim fotografijama potpredsjednika Vlade pokušaj njezine destabilizacije. Ako takvo što može destabilizirati vlast koju dosad nisu ugrozili urušavanje koncerna Agrokor, propadanje brodogradilišta, zatvaranje rafinerija, propast kupnje vojnih zrakoplova, sve više slabih živaca u javnom prostoru, hrvanje s Bugarskom oko zadnjih mjesta u Europskoj uniji te odlasci desetina tisuća mladih i produktivnih u inozemstvo, a da se o političkom trgovanju niti ne govori, onda stvarno treba drukčije promišljati hrvatsku politiku. Zar bi do destabilizacije mogla dovesti jedna unajmljena prostitutka na nečijim koljenima?

U proteka tri desetljeća demokratskog višestranačja u zemlji malo je što moglo otjerati hrvatske političare s njihovih položaja na nacionalnoj ili lokalnoj razini. Seks-skandali s prostitutkama i kokainom to zasigurno nisu i neće. Stoga je općenito uzaludno proizvoditi ovakav tip afera. Čak i ako je neko otkriće barem ugrozilo pojedinačne političke karijere, ono se odnosilo na ključni jezik komuniciranja u društvu, a to je novac. Neovisno je li taj novac već završio na nečijim računima ili je to bio projekt u nastajanju.

Međutim, ni afere teške više desetina milijuna, čiji su sudionici i dalje na sudovima, ne moraju označiti završetak nečije političke karijere. Koliko je dosad uopće osuđenih za takav tip malverzacija, čiji tragovi vode u politiku? Kako onda nekoliko kompromitirajućih fotografija može dovesti do zgražanja, kada je kompromitirajuće ponašanje nešto što se očekuje, a kompromitirane se ne sankcionira ni na izborima. Jedina je iznimka trenutak kada se poklopi pad standarda samih birača s odbacivanjem vlasti koja samu sebe detonira, kako se to dogodilo HDZ-u na izborima nakon smrti predsjednika Franje Tuđmana i ostavke premijera Ive Sanadera. Tada ni kriv ni dužan pobijedi SDP u koaliciji i u jednom mandatu bude slučajna vlast.

  • +12
U proteka tri desetljeća demokratskog višestranačja u zemlji malo je što moglo otjerati hrvatske političare s njihovih položaja Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Na kraju će slučaj dosad najviše rangiranog političara u zemlji koji se našao u pritvoru i još uvijek čeka ishode suđenja – bivšeg predsjednika Vlade i HDZ-a Ive Sanadera – i sam postati iznimkom. I to samo zato što je u određenom trenutku ostao bez samokontrole i zaštite još moćnijih od sebe.

Afera s ministrom Tolušićem zaboravit će se veoma brzo ne dokažu li se poveznice s drugim, još uvijek aktivnim aferama i njihovim dionicima. Tako da je upitno kako će mu ovo djelovati na karijeru. Jedino će skrenuti pozornost na ono što je dosad napravio u mandatu te prije toga kao župan Virovitičko-podravske županije. Od hvaljenja samog sebe na internetskim forumima i prokazivanja drugih, za što je završio na sudu, preko postavljanja spomen-ploča također samom sebi, do izgubljenog trgovinskog rata sa susjedima. S obzirom na to da u javnosti figurira kao jedan od mogućih budućih predsjednika HDZ-a i Vlade, nije nemoguće da je riječ o spoju aktivnosti Tolušićevih protivnika iz više smjerova i njegovih pokušaja da im se suprotstavi. Na žalost, bilo bi i za njega i za zemlju neusporedivo bolje da su mu u percepciji rada u javnosti najvažnije poluge u resoru poljoprivrede, koja je u Hrvatskoj također među najzapuštenijim djelatnostima rade li se usporedbe s ostatkom Europske unije. Zemlja koja bi mogla prehranjivati pet puta više stanovnika od sebe ni dalje nema adekvatnu proizvodnju ni izvoz, ali je to uz sadašnjeg ministra baština i svih njegovih prethodnika.

Pogubnije je nadzemlje od podzemlja

I na kraju, potpredsjednik i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić imenovao je, čim je afera eruptirala, izvjesnu bandu kao pokretača svoje difamacije, izravno najavivši uhićenja. Kada izvršna vlast na bilo koji način uđe u područje rada sudske vlasti, onda to nikako nije dokaz trodiobe vlasti i stabilnosti poretka. Ministru se doista ne mogu zamjeriti emocije, ali najavljivati uhićenja prije no što svoj posao odrade oni koji su za to ustavno ovlašteni svakako nije na tragu povjerenja u institucije. Hrvatska je već niz puta prošla kroz situacije u kojima su se naoko eksplozivne afere utišale prigodom ulaska u prvu sljedeću.

Od širenja lažnih vijesti i fotografija u ovako posloženim političkim i društvenim odnosima u zemlji kudikako je pogubnije djelovanje nadzemlja od podzemlja. I što je najgore, malo tko očekuje da može biti drukčije. Srećom, i dalje vrijedi marketinško pravilo da određene proizvode najbolje prodaje seks te tako može profitirati hotel u kojem su snimljene kasnije montirane fotografije. Zbog toga bi se i konkretna soba zbog interesa mogla nazvati potpredsjedničkim apartmanom.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.