KOMENTAR RENATA BARETIĆA

Koji od ovih Mostara je pravi, a koji – reduciranog izričaja?

Renato Baretić
Renato Baretić
Više o autoru

Bionic
Reading

Uz kreativan premijerov opis iskaza Ivana Turudića pred saborskim Odborom za pravosuđe, najkreativniji primjer 'redukcije izričaja' ovog tjedna stiže iz Mostara, gdje je AI na neobično precizan način odrezao džamije iz svog viđenja panorame Mostara

Nije to ipak bila trica, nego je Dončić bio reduciranoga iskoraka unazad.

Nije to bila oružana pljačka, nego reduciran proces financijske transakcije.

Nije posrijedi bilo obiteljsko nasilje, nego reducirana razmjena stavova.

Nisu beskućnici, nego ljudi reduciranih smještajnih kapaciteta.

Nije Otac Domovine pokojni, nego je reduciranih otkucaja srca.

Nije ono živinče neki dan u Varaždinu nekom sirotom Nepalcu nožem prerezalo tetivu jedne ruke, nego mu je napola reduciralo opterećenja manualnog rada.

Nije šija, nego reducirani vrat…

Zacijelo je i vama posljednjih dana prinijeto pažnji, što uživo, što preko društvenih mreža, još sijaset srodnih ne-tema nadahnutih premijerovom izjavom kako Ivan Turudić na saslušanju pred saborskim Odborom za pravosuđe 'nije lagao, nego je bio reduciranog izričaja'. Ta će izjava - dosad nepoznata definicija pojma 'laganje', zacijelo još godinama ostati zapamćena kao rijedak primjer reduciranosti u dostojanstvu ili, ako vam je tako draže, potpunog manjka reduciranosti u umišljenoj svemoći.

Niti dva dana kasnije, vidio sam na webu vijest o šugavom plakatu kojim Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru organizira stanovitu svoju međunarodnu ljetnu školu. A plakatom dominira nekakva kolorirana žvrljotina koja bi imala predstavljati panoramu centra Mostara, s malo pojačanim naglaskom na lijevu strane Neretve. U prvom je planu na brzu ruku skicirano nešto nalik legendarnome mostu, iza njega je pak nešto nalik kućama, a u daljini, tamo gdje se i golim okom i na fotografijama, s iste lokacije jednostavno i čisto vide dva minareta, e, tamo su na plakatu natakarena dva – tornja katoličkih crkvi! Štoviše, ispod ovog bližeg tornja, umjesto kupole džamije nacrtana je skoro i cijela crkva!!! Jasno i nedvosmisleno, s krovom 'na dvije vode'.

Vidiš, pomislio sam, to bi mi mogla biti tema za subotnju kolumnu, pa u notes hitro zapisao: 'nije lažiranje, nego reduciranost u likovnom izričaju'. I bio nekih pola sata baš zadovoljan što sam se toga prvi sjetio. A onda sam povirio na Fejs i vidio da je moj kolega, prika i pobro Edi Matić bio brži u smišljanju i objavljivanju te iste sintagme, valjda zato što ranije ustaje… Što ću sad, jadan ti sam, nego baciti se u očajničku potragu za nekom novom temom, nekom o kojoj još nitko ništa nije objavio? Spas je stigao u zadnji čas: Sveučilište u Mostaru i njegov Filozofski fakultet otkazali su – cijelu tu ljetnu školu! Umjesto da na brzinu pronađu nekoga tko bi im, s manje talenta za reduciranje likovnog izričaja, promijeni ilustraciju, oni otkažu cijelu manifestaciju za koju su već sigurno dobili neki novac, ako ni od koga drugog onda od Republike Hrvatske koja već desetljećima stotinama tisuća kuna godišnje (bespovratno!) financira Sveučilište u Mostaru, a jednom mu je prigodom i oprostila polumilijunski kredit, pa nije nelogično pomisliti kako je sveučilište s vremenom razvilo stanovitu, je li, reduciranost u odgovornom tretiranju novca…

Dakako, s lijeve, 'bošnjačke' obale rijeke odmah su reagirali, više ili manje žučno, svi redom – od intelektualaca, vjerskih poglavara i političara, pa sve do polupismenih anonimnih pošiljatelja prijetnji smrću i uništenjem fakulteta. S druge strane, potpuno apsurdno djeluje objašnjenje s Filozofskog, citiram doslovno:

'Imajući u vidu da je plakat ljetne škole izazvao gomilu dezinformacija, pogrešnih interpretacija, te vrlo zlonamjernih komentara, još jedanput skrećemo pozornost da se radi o plakatu generiranom od strane umjetne inteligencije kojeg smo preuzeli s Freepik.com, o čemu se svatko može osobno uvjeriti. Da cijela priča bude još grotesknija upravo je u samom nazivu izvornoga predloška istaknuta ‘Koski Mehmed-pašina džamija'.

Nije vam, djeco moja, ni taj AI što je nekad bio, rekla bi baba Stana…

A gradonačelnik Mostara, lokalni hadezeovac Mario Kordić, zamoljen od gradskog Centra za mir da prokomentira cijeli slučaj riječima:

'Radi se o zlonamjernoj insinuaciji od pojedinih političkih predstavnika koji bi trebali biti puno odgovorniji, iznose nekakve izjave u javnost, možda da rade to sa puno više takta. Sami plakat je nekakav umjetnički izričaj'. Mislio je, jasno, na bošnjačke komentare…

Mostar je i dalje, skoro 30 godina poslije svršetka krvavog rata, duboko podijeljen grad, s obje strane rijeke podatan svakom potpirivanju mržnje i antagonizma. I zadnje što im treba, i jednima o drugima, i sada i zauvijek, jest reduciranje u korištenju zdravog razuma.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.