KOMENTAR BOJANA STILINA

Kako je uspravnica Grabar Kitarović zapela u balkanskom glibu

Borut Pahor Gjorge Ivanov i Kolinda Grabar Kitarović

Borut Pahor Gjorge Ivanov i Kolinda Grabar Kitarović

Izvor: Pixsell / Autor: Halopix

U jednom danu, na potezu između Mostara i Skoplja, hrvatska predsjednica i njezina putujuća svita uspjeli su zabilježiti tri vanjskopolitička gafa i doživjeti instrumentalizaciju dviju iskusnih konzervativnih vlasti u regiji, da ne kažemo - susjedstvu. Gdje je nestala uspravnica, pita se naš komentator

Trebao je to biti još jedan rutinski đir predsjedničkim avionom, baš kao onaj prošlotjedni, kad je u jednom danu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarovićobletjela Pag, Prištinu i Pantovčak. Prvo hop do Mostara, rutinsko predavanje studentima, pa posjet međunarodnom gospodarstvenom sajmu s ciljem bildanja imidža ekonomskog lidera u regiji. Potom skok do Makedonije, obilazak hrvatskih policajaca, par zabrinutih rečenica o stanju na uskom grlu izbjegličke rute i dobar photo-op na koti 59, gdje su makedonski policajci još prije koji dan suzavcem zaustavljali izbjeglički val. Domaća javnost impresionirana, Europa sretna, Amerika sretna, svi sretni.


Nizbrdo je krenulo već kod razgovora sa srpskim premijerom na marginama posjeta Mostaru. Bilo je planirano da susret s Vučićem, iznuđen kao i prekjučerašnja 'oštra osuda NDH', zabilježi što manje medija, a njegov sadržaj – još manje. Srećom po medije, Vučić je prevelik ekshibicionist, a usto i u kampanji u kojoj mu na putu k apsolutnoj vlasti stoji Šešelj kojem rejting raste uz pomoć gnjusoba upravo na račun hrvatske predsjednice. Tako je Kolinda Grabar Kitarović za nekim drvenim hercegovačkim stolom desetak minuta statirala u Vučićevoj kampanji te mu pomogla da ga se prikaže civiliziranim liderom koji, za razliku od gadosti vođa radikala, s hrvatskom predsjednicom razgovara umiljato i ponizno. O čemu – ne znamo. Samo ne o poglavlju 23 srpskih pristupnih pregovora EU-a gdje ih, kao, principijelno blokiramo.

Uslijedio je let do Skoplja, u kojem uz podršku slovenskog kolege Pahora južni ogranak EU-a treba pokazati moć u zaustavljanju izbjegličkog vala. Možda bi to i prošlo lišo da makedonski domaćin, predsjednik Gjorge Ivanov, pola sata prije ugošćivanja hrvatskih i slovenskih kolega nije objavio odluku kakvu bismo inače prenijeli kao bizarnu vijest iz, recimo, Bjelorusije ili Turkmenistana. Čovjek je općim ukazom o pomilovanju unaprijed oslobodio osobe optužene za teška kaznena djela izborne prijevare i korupcije, dokumentirana i svjetskoj javnosti poznata kroz audiozapise koje je opozicija mjesecima objavljivala, a čiji je sadržaj doveo do teške političke krize u toj zemlji. Ovaj doktor pravnih znanosti (!?) takvu je odluku donio ni dva tjedna nakon što mu je legitimitet za nju opakom pravosudnom vratolomijom omogućio Ustavni sud, netom nakon podizanja prvih optužnica Specijalnog javnog tužiteljstva, formiranog u sklopu pokušaja međunarodne zajednice da rasplete krizu.

Osudu međunarodne zajednice, ali i domaće javnosti nije trebalo dugo čekati. Građani su izašli pred ured predsjednika tražeći njegovu ostavku, uz sukobe s policijom do kasno u noć. Odluku Ivanova ekspresno je osudila opozicija, ali i vladajući VMRO-DPMNE, tobož frapiran odlukom predsjednika kojega je sam kandidirao, jer su oslobođeni i 'kriminalci' iz redova oporbe. Istog popodneva Nikola Gruevski, donedavni premijer i šef vladajuće stranke, jedini je izbjegao razgovor s Grabar Kitarović i Pahorom, nakon što su ga sat vremena čekali u hotelu Alexandar Palace.

Paralelno s prosvjedima, na skopskim ulicama odvijala se prava diplomatska drama. Veleposlanik EU-a u Makedoniji Aivo Orav, američki veleposlanik Jess Bailey i njemačka veleposlanica Christine Althauser tražili su hitan prijem kod makedonskog predsjednika i objašnjenje motiva sporne odluke. Dok su ga veleposlanici ganjali po gradu, a građani mu ured zasipali jajima, Ivanov je, kako javljaju dobro informirani izvori, večerao u vinariji Kamnik na obodu Skoplja s Grabar Kitarović i Pahorom, koji su smješkajući se pokušavali oprati nelagodu zbog cijele situacije. Još nije jasno kako je ta drama raspletena, no pojedini mediji javljaju da je do susreta Ivanova i stranih ambasadora ipak došlo nakon famozne večere, u 23 sata te da je isti protekao u znaku povišenih tonova. Dan poslije, Deutsche Welle zaključuje da iza cijelog cirkusa stoji operacija isplanirana u samom vrhu vladajućeg VMRO-DPMNE-a, u kojoj su hrvatska predsjednica i slovenski predsjednik poslužili kao smokvin list za skandalozan potez Ivanova, budući da su u trenutku objave njegove amnestije oba predsjednička aviona već bila u zraku.

Čak i ako opravdamo predsjednicu činjenicom da se i u Mostaru i u Skoplju našla u krivo vrijeme na krivom mjestu, autogol koji se ticao neposrednog povoda njezina posjeta Makedoniji – podrške u rasterećenju Europe od izbjegličkog vala – teško je opravdati. Hina javlja kako je nakon susreta s Ivanovom Grabar Kitarović izjavila kako se u suzbijanju izbjegličkog vala 'ne koriste gumeni meci, korišten jest suzavac i vodeni topovi, ali svakako se vodi računa da nitko ne bude povrijeđen'. Izjavu je dala dan prije nego što je trebala obići Gevgeliju (dakle, vjerujući makedonskim domaćinima na riječ, bez uvida u stanje na terenu), a dan nakon što je u kampu u Idomeniju organizirana simbolična izložba arsenala municije odbačene nakon obračuna s izbjeglicama, na kojoj se lijepo vidi što sve policija koristi. Na koncu, 'nenasilje' je osjetila i na svojoj koži budući da je planirani odlazak u pogranično područje otkazan iz sigurnosnih razloga - policija je suzavcem zaustavila prodor 300-tinjak Afganistanaca u zemlju.

Tako je hrvatska predsjednica u jednom danu uspjela zabilježiti tri vanjskopolitička gafa koja (paradoksalno) potvrđuju aktualno trubljenje Zrinjevca i Pantovčaka o potrebi 'bijega iz regije' prema baltičko-srednjoeuropskim zemljama. Na Balkanu je, definitivno, lako zaglibiti.