VJEŽBE KOJE ČESTO ZABORAVLJAJU U TERETANAMA

Trener filmskih zvijezda otkriva koji dio tijela ne smijete preskakati na treningu

01.08.2022 u 17:42

Bionic
Reading

Nedvojbeno je da redovita tjelovježba može koristiti vašem zdravlju, umu i tijelu. Ne samo da povećava vašu energiju, povećava čistu mišićnu masu, smanjuje rizik od određenih zdravstvenih stanja i pomaže vam u upravljanju svojom težinom, već također poboljšava vaše raspoloženje i omogućuje vam da živite dulje.

Mnogi poznaju prednosti vježbanja u teretani. Ako imate članstvo u teretani ili razmišljate o tome da se upišete, najvažnije je zapamtiti da ga morate koristiti. Prednosti vježbanja u teretani su što pružaju nekoliko različitih načina vježbanja, tako da svaki dan odlazak u teretanu ne mora postati dosadan i zamoran.

Stručnjaci odraslima preporučuju minimalno 150 minuta tjedne vježbe umjerenog intenziteta ili 75 minuta tjedno intenzivne aerobne aktivnosti. Osim toga, trebali biste uključiti dva ili više dana vježbi za jačanje mišića koje uključuju sve glavne mišićne skupine. U početku se ovo vjerojatno čini kao puno vježbanja. Međutim, ako rasporedite te minute na tjedan dana, uskoro ćete vidjeti kako ih je lako uklopiti, pogotovo ako idete u teretanu svaki dan.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

No, svijest o važnosti i redovitosti tjelovježbe tek je osnova. U nedavnom videu na svom YouTube kanalu, osobni trener Don Saladino, koji je radio sa zvijezdama poput Ryana Reynoldsa ili Hugha Jackmana, bavi se jednim od najčešćih pitanja koje dobiva od ljudi koji ne vide rezultate koje su očekivali u svom gubitku težine i napretku svog tjelesnog stanja. Što je zajedničko većini tih ljudi? Preskaču dan vježbanja nogu.

Saladino objašnjava da je zanemarivanje vježbi za noge ili ne pristupanje tome istim intenzitetom i dosljednošću kao i ostalim treninzima jedna od najvećih pogrešaka koje možete napraviti.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

'Trening nogu nije isto što i trčanje, kardio vježbanje ili vožnja bicikla. Noge trebate trenirati odvojeno, s otporom. Trening s otporom podići će vašu bazalnu stopu metabolizma, što znači da ćete sagorjeti više masnih kalorija kroz trening otpora nego kroz kardio', objašnjava Don i nastavlja:

'Kod treniranja nogu dobivate učinak sagorijevanja masti koji je vrlo teško postići s bilo kojom vrstom kardio treninga koji radite, jer trening nogu postaje toliko intenzivan da zahtijeva cijelo vaše tijelo, odnosno angažman koji proizvodi potrebnu razinu napetosti. Tako ćete obaviti neke od najboljih trbušnih vježbi koje ćete ikada postići trenirajući donji dio tijela'.

Saladino predlaže vježbanje nogu barem jednom tjedno i pronalaženje bilo koje kombinacije i varijacije vježbi za noge – čučnjevi, razdvojeni čučnjevi, 'mrtvo' dizanje i iskoraci, bilo što od toga vama osobno najbolje odgovara. Dodaje i to da nije potrebno trenirati takvim intenzitetom da sutradan ne možete hodati.

'Počnite polako. Usredotočite se na jačanje nogu, na mobilnost donjeg dijela tijela i gledajte što se počinje događati s vašim treninzima. Možda ćete postati mršaviji, a vaši trbušnjaci mogli bi postati puno bolji. U svakom slučaju, postat ćete znatno jači', zaključuje.

Ako mislite da ne bi bilo loše imati tijelo kao Hugh Jackman, poslušajte savjet.