KUĆNI LJUBIMCI

Zašto pas ne bi dobio tatarski filet mignon s prepeličjim jajetom? U ovom restoranu vrijednom Michelinove zvjezdice nudi se samo najbolje

24.12.2022 u 10:50

Bionic
Reading

Znamo da bi vlasnici četveronožnih kućnih ljubimaca učinili sve za njih, uključujući i biranu hranu. Isto tako, znamo da su psi i mačke ponekad vrlo izbirljivi kad je u pitanju njihov jelovnik. A zašto neki vučjak, buldog ili pomeranac ne bi zaslužio, recimo, tatarski filet mignon s prepeličjim jajetom umjesto suhih keksića tko zna kojih sastojaka?

Tako su barem razmišljali dovitljivi poduzetnici iz San Francisca, grada čiji su stanovnici vrlo privrženi psima, kad su odlučili otvoriti restoran isključivo za pse. Luksuzni doživljaj objedovanja, nazvan Dogue, nudi jelovnik isključivo od najboljih namirnica i prema pomno osmišljenim receptima. Ukratko, nudi fine dining doživljaj za pse, vrijedan Michelinove zvjezdice.

Recimo, za 75 dolara vaš pas može pojesti obrok od više slijedova, i to za poveći apetit. Jedan se, primjerice, sastoji od vafla od pileće kožice i tatarskog odreska filet mignon s prepeličjim jajetom. Za njihove pratitelje, dok čekaju da se ljubimac osladi, u ponudi su, recimo, koktel mimoza i slatke poslastice.

'Kad pripremamo hranu za naše klijente to je složen i detaljan proces za koji je našem osoblju potrebno mnogo vremena. Naime, primjenjujemo mnoge kulinarske tehnike, uključujući i one najsuvremenije, samo da bi hrana bila što ukusnija. Dakle, u onome što radimo ima mnogo tehnika, mnogo metoda i detalja. Naša peciva, primjerice, u prosjeku traže pripravu od oko dva dana. Znam da će se pojesti za dvije sekunde, ali to ne znači da se u njih ne treba uložiti toliko truda. I dvije sekunde mogu biti vrhunski doživljaj', kaže vlasnik Doguea i cijenjeni chef Rahmi Massarweh.

I dok Massarweh voli maziti pse istom finom kuhinjom na koju su navikli njihovi vlasnici, glavna misija Doguea zapravo je podizanje svijesti o hranjenju pasa svježim, zdravim i prirodnim sastojcima, ali i četveronožnim ljubimcima pružiti poseban gurmanski doživljaj.

  • +10
Dogue Izvor: Profimedia / Autor: JOHN G MABANGLO / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Radio sam u restoranima dugi niz godina i mogu vam reći da je doista poseban osjećaj da kada kao chef uđem u blagovaonicu da bih obišao stolove, a svaki gost ima osmijeh na licu. Ima nešto vrlo jedinstveno i zadovoljavajuće u vezi s tim', dodao je Massarweh.

Bez obzira vjerujete li da se psi mogu smješkati ili ne, činjenica je da oni u Dogueu dobro jedu. Za tartar biftek filet mignon od goveda hranjenih travom (znatno zdravije, odnosno manje masno meso od onih hranjenih žitaricama) reže se ručno. Prepeličje jaje je od organski uzgojenih ptica, a uz sve se služi fermentirani organski uzgojen kupus i mljevena ljuska jajeta slobodno uzgajanih kokoši.

Jaje daje proteine, holin, vitamin A, vitamin B6, vitamin B12, folat, vitamin D, riboflavin, biotin, cink, kalcij, selen, bakar, željezo, jod, fosfor, EPA, DHA, lutein, zeaksantin, taurin, a ljuska jajeta krcata je kalcijem, jača kosti, štiti zubnu caklinu i ima protuupalno djelovanje. Prednosti membrane ljuske jajeta uključuju poboljšanje oporavka od tjelovježbe, podržavanje zdrave hrskavice, smanjenje ukočenosti zglobova pružajući olakšanje za nelagodu u zglobovima uzrokovanu tjelovježbom.

Govedina je, pak, dobar izvor aminokiselina-karnitina, karnozina, kreatina, taurina, niacina, donosi i obilje vitamina - kolin, B1, B2, B3, B6, B9, B12 te minerala - cink, kalij, selen, željezo, fosfor, antioksidansi i fitonutrijenti (vitamin A i E). Fermentirano povrće, nadalje, dobrim bakterijama podržava zdravlje crijeva, sadržava mnogo probavnih enzima, pogoduje imunološkoj funkciji, vitamin K2 za zdravlje kostiju i podiže razinu energije, a i izvrstan je izvor probiotika.

Jedno drugo jelo, recimo, kombinira dagnje, fermentiranu mrkvu i pšeničnu travu. Radi se o takozvanim 'zelenousnim' dagnjama, vrsti mekušaca koje žive uz obalu Novog Zelanda i pune su hranjivih tvari. Najpoznatiji sastojci zelenousnih dagnji su masne kiseline Omega-3, uključujući masne kiseline EPA i DHA. Ove hranjive tvari imaju protuupalna svojstva i štite zglobove, tako da zelenousna dagnja može smanjiti bol i oticanje, kao i podržati oporavak zglobova. Prednosti fermentirane mrkve su u tome da pomaže u održavanju zdrave crijevne flore, dobrih bakterija u crijevima psa te pomaže razgrađivanju hranjivihtvari poput ugljikohidrata i proteina. Pšenična trava je učinkovita u sprječavanju zatvora, a također je i sredstvo za čišćenje organa i krvi te odličan pojačivač energije. Dodatna prednost je to što može pomoći u kontroli mirisa tijela, za one posebno smrdljive vrste pasa.