SEKSUALNOST U PRIRODI

Da, istospolnih brakova s potomstvom ima i među životinjama

29.03.2022 u 08:49

Bionic
Reading

Prije nekoliko godina jedna je saborska zastupnica HDZ-a u nekoj raspravi izazvala burne reakcije, pa i podsmijeh zbog neznanja, ustvrdivši da su istospolno roditeljstvo i homoseksualnost neprirodni jer ne postoje nigdje ni u biljnom ni u životinjskom svijetu. Ta dva fenomena itekako su prisutna u prirodi, samo što ni među biljkama ni među životinjama nema homofoba

Mnoštvo je načina na koje životinje podižu svoju mladunčad, a definitivno su utvrđeni i obrasci ponašanja koji bi se među ljudima zvali homoseksualnošću, od spolnih odnosa do zajedničkog života dviju jedinki istog spola. A ima i slučajeva kad se životinje istog spola baš na obiteljski način brinu o potomstvu, obično o mladunčadi jednog od njih dvojice ili jedne od njih dvije.

Najnoviji primjer zabilježen je u zoološkom vrtu Rosamond Gifford u američkom gradu Syracuseu. Riječ je o paru Humboldtovih pingvina, inače ugrožene vrste. Dvojici mužjaka po imenima Elmer i Lima dato je jaje u sklopu poznatog programa tog zoološkog vrta na očuvanju ove vrste pingvina. Riječ je, dakle, o onome što bismo u ljudskoj vrsti zvali udomljavanje, jer su se Elmer i Lima brinuli o potomstvu drugog para koji to nije mogao. I izgleda da su odradili dobar posao. Muški par primjerno se brinuo o jaju, na isti način na koji to rade mješoviti parovi. Izmjenjivali su se u grijanju jaja, sve dok se mali Bruno nije izlegao krajem siječnja. Nakon što je došao na svijet, tate su se nastavile brinuti o njemu.

Pritom, nisu usamljeni slučaj, jer je istospolno roditeljstvo među pingvinima u zoološkim vrtovima i akvarijima poznato od ranije od Australije do Engleske, i to među različitim vrstama. U Danskoj je postojao muški par kraljevskih pingvina koji je usvojio napušteno mladunče i nastavio ga paziti kao da je njihovo.

U divljini je nešto drukčije, pa premda je kod najmanje 1500 vrsta zabilježeno postojanje istospolnih zajednica, skrb u kojoj bi oba (obojica ili obje) roditelja podjednako brinuli o potomstvu manje je zastupljena. Naravno, mnoštvo je životinjskih vrsta koje uopće ne gaje roditeljske nagone i brinu se o mladunčadi. Od onih kod kojih se može naći istospolni 'brak', pak, najviše je ptica. To je i razumljivo, jer, primjerice, kod sisavaca je mužjak biologijom ograničen u dobrom dijelu skrbi. Za razliku od njih, kod ptica osim samog nesenja jaja mužjaci mogu raditi sve ono što rade i ženke: ležati na jajima, hraniti ptiće i braniti gnijezda od grabežljivaca.

Pingvini su u tome najčešći primjer, ali zabilježeno je i kod drugih ptica, primjerice labudova. Zabilježeni su slučajevi u kojima se muško-muški par labudova pari sa ženkom, koja potom napušta svoje jaje. Ponekad čak i otjeraju neki drugi par, samo da bi im oduzeli jaje i zajednički se brinuli o njima. Dapače, otprilike 80 posto ih uspješno dočeka svoje (ili 'svoje') mladunče, za raliku od samo tridesetak posto kod raznospolnih parova.

Jasno, brojniji su slučajevi kod životinja u zarobljeništvu, jer se često događaju poremećaji u spolnoj strukturi neke životinjske zajednice. No, ima ih i u divljini. Kod jedne vrste albatrosa nastanjene na Havajima 59 posto populacije su ženke, a prebrojano je 31 posto istospolnih parova.