OTKUD JE STIGLA HOBOTNICA?

Volite li 'svemirca' ispod peke?

10.03.2022 u 08:01

Bionic
Reading

Uživate u salati od hobotnice ili ispod peke? Naravno! No ono što ne znate jest da se vjerojatno sladite nečim iz svemira. Znamo da zvuči kao uvodna rečenica nekog drskog znanstvenofantastičnog filma iz crno-bijelih dana Hollywooda, ali to je zapravo glavni dio zaključka novog znanstvenog rada koji tvrdi da su hobotnice zapravo izvanzemaljci

Rad je objavljen u časopisu Progress in Biophysics and Molecular Biology. Tekst pod naslovom 'Uzrok kambrijske eksplozije – zemaljski ili svemirski?' zalazi duboko u podrijetlo života na Zemlji i tvrdi se da je život počeo zahvaljujući kiši retrovirusa, koji su doslovno pali iz svemira. Ti su retrovirusi zatim dodali nove sekvence DNK zemaljskim genomima, za koje se navodi da su dodatno potaknule mutagene promjene.

Stvar postaje puno zanimljivija kad rad počne raspravljati o dolasku glavonožaca. U njemu se naime tvrdi da su određene glavonošce poput hobotnica, lignji i drugih na naš planet stigle iz svemira, i to zamrznute u svojevrsnom zastoju.

'Stoga ne treba zanemariti mogućnost da su kriokonzervirana jaja lignje i/ili hobotnice, stigla u ledenim bolidima prije nekoliko stotina milijuna godina', piše u članku. Autori rada kažu da hobotnice i druga stvorenja imaju koristi od bioloških značajki za koje se čini da su proizašle iz 'neke vrste prethodnog postojanja'.

Ideja da je život nastao izvan Zemlje i nije baš nova. Kako ističe profesor Stephen Fleischfresser sa Sveučilišta u Melbourneu, teorija panspermije postoji još od antičke Grčke. Međutim, ovo je možda jedan od prvih primjera da ugledni znanstvenici tvrde da hobotnice potječu iz svemira.

Keith Baverstock, medicinski istraživač sa Sveučilišta istočne Finske, pregledao je rad i u svojoj recenziji naveo da doista postoji mnogo dokaza koji ovu tezu čine vjerodostojnom. Međutim, budući da veliki dio dokaza nije konačan, ova teza samo daljnje doprinosi misteriju oko podrijetla života. Sažetak rada zapravo ne pomaže nam da bolje razumijemo povijest života na našem planetu te samo dodaje još nagađanja o već prepunoj košari teorija koje je znanost iznijela tijekom proteklih godina.

Ipak, postoji mnogo toga zanimljivog o mogućnosti da su hobotnice iz svemira. Autori rada iznijeli su mnogo zanimljivih dokaza o kojima sada drugi znanstvenici mogu razmišljati. Za sada, sve što možemo učiniti je osvrnuti se na spomenuti rad i čekati koje bi druge dokaze ovi znanstvenici mogli iznijeti u budućnosti.

Ah da, i u međuvremenu i dalje uživati u slasnom okusu tog izvanzemaljca.