ISTRAŽIVANJA BEZ GRANICA

Ovo nije šala - tim izraelskih znanstvenika osmislio vozilo kojim upravljaju zlatne ribice

05.03.2022 u 16:25

Bionic
Reading

Zlatne ribice u šalama obično ispunjavaju želje. U kućnim akvarijima služe za pokazivanje ukusa, ili neukusa, ovisno kako gledate na to, a u izraelskom laboratoriju upravljaju automobilima. Ovo nije šala: znanstvenici sa Sveučilišta Ben Gurion u izraelskoj Beershebi doista su - tko zna zašto - uspjeli naučiti zlatne ribice kako kontrolirati kretanje robotskog vozila

U studiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu Behavioral Brain Research, tim izraelskih znanstvenika osmislio je vozilo kojim upravljaju ribe: FOV – Fish Operated Vehicle, kako bi utvrdio posjeduju li one prostornu orijentaciju na kopnu i mogu li se kretati u stranom okruženju. Riječ je zapravo o akvariju montiranom na jednostavno postolje s kotačima i električnim motorom. Vozilo je opremljeno kamerama, senzorima i računalom, a funkcionira na sljedeći način: kamere prate plivanje zlatnih ribica i povezane su s računalom koje upravlja vozilom, tako da se FOV kreće istim smjerom kojim riba pliva u akvariju.

Tijekom eksperimenta vozilo je bilo postavljeno na različita mjesta u prostoriji, a ribice bi bile nagrađene hranom kad bi došle do označenog cilja – jasno vidljive crvene linije. Znanstvenici su postavljali razne prepreke i mijenjali lokaciju cilja, ali zlatne ribice bi gotovo uvijek pronašle rješenje. Naučile su voziti ravno prema naprijed, skretati lijevo i desno, pa čak i - kako bi izašle iz slijepe ulice – voziti u rikverc.

U studiji je sudjelovalo šest zlatnih ribica, a pokazalo se da su neke od njih bolji vozači.

'Bilo je vrlo dobrih ribica koje su se izvrsno snalazile, a bilo je i osrednjih koje su naučile kako kontrolirati vozilo, ali nisu bile tako vješte u vožnji', rekao je jedan od autora studije, neuroznanstvenik Ronen Segev. Ipak, svim ribicama je bilo zajedničko da su se njihovi rezultati poboljšavali s iskustvom.

Tipična zlatna ribica trebala bi otprilike 30 minuta da shvati kako se upravlja vozilom i što se od nje očekuje kako bi dobila nagradu, a nakon desetak sati treninga došla bi do cilja za manje od 60 sekundi.

'Iznenadilo nas je da ribama zapravo ne treba puno vremena da nauče voziti. U početku su bile zbunjene i nisu znale što se događa, ali vrlo brzo su shvatile da postoji korelacija između njihovog kretanja i kretanja vozila u kojemu se nalaze', rekao je koautor istraživanja Shachar Givon.

Studija je pokazala da ribe mogu upravljati vozilom, istraživati novo okruženje i doći do cilja, bez obzira na početnu točku, a sve to izbjegavajući slijepe ulice i reagirajući 'u hodu' na moguću promjenu ciljane lokacije. U svakom slučaju, ako u konačnici ipak ne uspijemo razviti pouzdana autonomna vozila, uvijek nam ostaju zlatne ribice. Makar da nam ispune tri želje.