ČEKAJUĆI TEHNOLOGIJU IZ 'JURSKOG PARKA'

Britanski Zoo čuva DNK životinja koje bi mogle izumrijeti

  • Autor: D.V.
  • Zadnja izmjena 21.06.2022 09:00
  • Objavljeno 21.06.2022 u 09:00
tportal

Izvor: Chester Zoo / Autor: Promo

Popisu velikih životinja koje su izumrle zbog ljudskog djelovanja mogao bi se u bliskoj budućnosti pridružiti još niz kritično ugroženih vrsta: sumatranski orangutan, amurski leopard, planinski gorila, bijeli nosorog, afrički šumski slon, kineski ljuskavac...

U pokušaju da spriječi njihov trajni nestanak, britanski zoološki vrt odlučio je zamrznuti genetski materijal ugroženih životinja kako bi se jednom u budućnosti one mogle ponovno vratiti u prirodu.

Brojne životinjske vrste koje su bile dobro poznate prije samo nekoliko generacija izumrle su. Životinje poput tasmanijskog tigra, zapadnoafričkog crnog nosoroga, kineskog riječnog dupina ili ptice dodo, danas su poznate samo iz opisa prirodoslovaca ili sa starih crteža odnosno fotografija. Da bi za vječnost sačuvali ugrožene vrste stručnjaci iz zoološkog vrta Chester u Engleskoj sklopili su partnerstvo s tvrtkom za kriogeno zamrzavanje Nature's SAFE koja će uspostaviti 'banku tkiva' ugroženih životinja.

'S obzirom da se genetski fondovi i životinjske populacije neprestano smanjuju u divljini, rad modernih zooloških vrtova kao što je naš nikada nije bio važniji', rekla je Sue Walker, voditeljica znanosti u zoološkom vrtu Chester.

'Tehnologije poput krioprezervacije nude nam novi, ključan dio slagalice očuvanja i pomažu nam osigurati zaštitu za mnoge svjetske životinje koje smo, trenutno, nažalost na putu da izgubimo', dodala je Walker.

Zoo Chester jedan je od najvećih i najposjećenijih zooloških vrtova u Velikoj Britaniji. Prostire se na više od 160 hektara uglavnom otvorenih prostora i dom je stotinama ugroženih životinjskih vrsta. Projekt zamrzavanja genetskog materijala ugroženih vrsta predviđa uzimanje malih uzoraka tkiva iz jajnika, testisa, pa čak i ušiju životinja uginulih u zoološkom vrtu, te njihovo čuvanje u tekućem dušiku na temperaturama od oko -195 stupnjeva Celzija.

Svakodnevno nestaju brojne životinjske i biljne vrste, ali nažalost nema jamstava da će ideju britanskih stručnjaka doista biti moguće ostvariti. Ipak, zahvaljujući nekoj budućoj tehnologiji, poput one iz filma 'Jurski park', jednoga bismo dana mogli imati prirodne parkove u kojima će veselo skakutati klonovi odavno izumrlih životinja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!