afera tulipani

Uhićeni Vojković doveden na ispitivanje u zgradu EPPO-a

29.02.2024 u 21:16

Bionic
Reading

Bivši ministar gospodarstva Hrvoje Vojković u večernjim je satima doveden u Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu na ispitivanje, a moći će i iznijeti svoju obranu

Kako je EPPO izvijesti tijekom dana, Ured provodi hitne dokazne radnje u suradnji s Policijskom upravom istarskom protiv dviju osoba. Jedan od dvojice je Vojković, bivši ministar i bivši čelnik Croatia osiguranja, dok je drugi njegov poslovni partner, bivši bankar iz Varaždina. Sumnja se da je Vojković dobio subvencije za sadnju tulipana koje nikada nije posadio.

'Sumnja se da su dvojica osumnjičenika počinili  subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprave u odnosu na tri natječaja u poljoprivrednom sektoru koje je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta tri natječaja sufinancirana su sredstvima Europske unije. 

  • +7
Privođenje Hrvoja Vojkovića u ured EPPO-a Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor

EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti. EPPO je neovisan ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije', piše u priopćenju EPPO-a.

  • +5
Oprtalj: Parcela u vlasništvu Hrvoja Vojkovića na kojoj je trebao zasaditi tulipane Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Miljevic/PIXSELL