GREDICE U ISTRI

Pogledajte 'nasad' tulipana zbog kojeg je pao bivši ministar Vojković

29.02.2024 u 18:40

Bionic
Reading

Uhićen je Hrvoje Vojković, bivši ministar gospodarstva i nekadašnji šef Croatia osiguranja po nalogu Ureda javnog europskog tužitelja (EPPO)

Iza svega stoji sumnja u subvencijske prijevare i krivotvorenja poslovne isprave te se sumnja da je Vojković dobio subvencije za sadnju tulipana koje nikad nije posadio. Terete ga za razdoblje od 2020. do 2022. godine, a Danas.hr posjetio je mjesto gdje su tulipani navodno trebali biti posađeni.

Ispred parcele je tabla na kojoj stoji natpis "Nasad cvijeća" božur i tulipan. Riječ je o nasadu u naselju Glubići na adresi Ravnicda 8. Na natipisu stoji i da su partneri u projekti trebali biti Iris MBM i OPG Ledinski.

  • +5
Oprtalj: Parcela u vlasništvu Hrvoja Vojkovića na kojoj je trebao zasaditi tulipane Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Miljevic/PIXSELL

Jutarnji list navodi da Europsko tužiteljstvo tereti Hrvoja Vojkovića da je krivotvorio dokumentaciju za tri natječaja u poljoprivredi, koja je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a ukupan iznos zatraženih sredstava iznosio je oko 370.000 eura. Međutim, s obzirom na to da su već u prethodnoj kontroli njegovih zahtjeva otkrivene nepravilnosti, sredstva mu nisu odobrena, tako da je unaprijed spriječeno da nastupi financijska šteta.

Inače, Hrvoje Vojković je vlasnik i direktor firme "Naša farma" iz Oprtlja koja je osnovana 2010. godine za uzgoj ostalih jednogodišnjih usjeva. Prema podacima Poslovne.hr u 2022. ta je tvrtka ostvarila ukupni godišnji prihod od 75.286,75 eura dok je godinu ranije imao ukupne prihode od 9789,37 eura.

U istom mjestu u Istri Vojković iznajmljuje i luksuznu vilu "Sancta Maria", tjedan dana najma je 5740 eura.

  • +13
Imanje Hrvoja Vojkovića u Motovunu Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Na Instagramu navode da ima organski vrt, bazen, wellness i očaravajući pogled prema srednjovjekovnom Motovunu. Zanimljivo je i da je u istom mjestu on od Ministarstva državne imovine kupio dvije nekretnine i to, prema pisanju portala istra24.hr, 2021. godine. Kupoprodaju je potpisao tadašnji ministar državne imovine Mario Banožić. Potom je ministar Darko Horvat sve poništio da bi potom opet odobrio kupnju uz uvjet da plati trošak tržišne vrijednosti nekretnine u skladu s elaboratom koje je izradilo riječko društvo Virtus projekt u listopadu 2018. godine u iznosu od 3187 kuna, kao i penal od160.122 tadašnjih kuna jer je nekretninu već koristio.