nova akcija

Uhićen Hrvoje Vojković; pao zbog tulipana koje nikada nije posadio. Oglasio se EPPO

29.02.2024 u 10:36

Bionic
Reading

Bivši ministar gospodarstva i direktor Croatia osiguranja Hrvoje Vojković uhićen je u četvrtak ujutro po nalogu hrvatskog Ureda europskog javnog tužitelja

Kako se neslužbeno doznaje Vojković je uhićen zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja poslovne isprave, a sumnja se da je dobio subvencije za sadnju tulipana koje nikada nije posadio.

  • +8
Hrvoje Vojković Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Navodne nezakonitosti događale su se od 2020. do 2022. godine.

Priopćenje EPPO-a

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) provodi hitne dokazne radnje u suradnji s Policijskom upravom istarskom protiv dviju osoba. 

Sumnja se da su dvojica osumnjičenika počinili  subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprave u odnosu na tri natječaja u poljoprivrednom sektoru koje je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta tri natječaja sufinancirana su sredstvima Europske unije. 

EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti. 

EPPO je neovisan ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije.

Bivši političar i član HSLS-a s mjesta predsjednika uprave Croatia osiguranja smijenjen je nakon što su mediji 2010. počeli pisati o navodno bespravnoj gradnji vikendice s bazenom. Godinu kasnije optužen je za bespravnu gradnju vikendice unutar zaštićenog područja Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje.