'pravilno informiranje'

Oglasio se zagrebački Županijski sud oko prepiske glasnogovornika Vlade i bivšeg šefa Hrvatskih šuma

03.11.2023 u 16:05

Bionic
Reading

Zagrebački Županijski sud u petak je izvijestio da je "prvenstveno Uskok" upoznat sa sadržajem prepiske između glasnogovornika vlade i bivšeg šefa Hrvatskih šuma koju je od suda i tužiteljstva zatražilo Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Sud je na svojoj internetskoj stranici naveo da priopćenje objavljuje "radi pravilnog i istinitog informiranja javnosti", a nakon napisa u medijima i izjava "pojedinih osoba iz javnog života, a iz kojih bi proizlazilo da Županijski sud u Zagrebu opstruira rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa".

Podsjećaju kako je Povjerenstvo zatražilo dostavu "poruka pisane (tekstualne) mobilne telefonske komunikacije" između vladinog glasnogovornika Marka Milića i bivšeg direktora Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, u razdoblju od 2018. do 2019., za koje ih je Uskok obavijestio da su dostavljene sudu uz optužnicu protiv okrivljene Josipe Rimac i ostalih u aferi Vjetroelektrane.

"Pregledom sudskog spisa utvrđeno je da tražene poruke nisu navedene kao dokaz u ovom kaznenom postupku te se, po navodima Uskoka, nalaze na jednom od mnogobrojnih optičkih medija koji su, neovisno o navedenom, dostavljeni sudu uz optužnicu", ističu u priopćenju.

Sud: Iz Povjerenstva od 19. rujna nije stigla nikakva povratna informacija ili upit

Napominju da sud ne preslušava, ne presnimava niti izrađuje transkripte ovako dostavljenih optičkih medija koji sadrže višesatne razgovore i mnogobrojne poruke mobilne telefonske komunikacije sa čijim sadržajem je upoznat prvenstveno Uskok koji je, kao nadležno tijelo, proveo istragu i pribavio sve te dokaze i nakon toga predložio koji od svih snimljenih razgovora i poruka ima biti izveden kao dokaz u postupku.

"Stoga, tražene pisane (tekstualne) poruke, za sada, nisu izdvojene i posebno označene jer ne predstavljaju dokaz u ovom kaznenom postupku.

O svemu navedenom naš sud je, upravo u cilju utvrđenja načina udovoljenja zahtjevu, obavijestilo Povjerenstvo dopisom od 19. rujna 2023., uz napomenu da za sve daljnje upite stojimo na raspolaganju, nakon čega do danas nije stigla nikakva povratna informacija ili upit Povjerenstva", ističu na sudu.

Tjednik Nacional u utorak je objavio da Uskok i zagrebački Županijski sud sabotiraju Povjerenstvo i odbijaju poslati na uvid poruke u kojima Milić sa šefom Hrvatskih šuma razgovara o zapošljavanju svog prijatelja, proizašle iz istrage u slučaju u kojem njih dvojica nisu osumnjičeni.

Oporba: 'Slučaj Milić' pokazuje opstrukciju i uništenje institucija

Nacional navodi da Povjerenstvo traži prijepis poruka za koje Uskok kaže da su na Županijskom sudu, a Županijski sud da je traženi sadržaj na optičkim medijima pa ne može poslati prijepis.

Uskok je ranije izvijestio da je zahtjev za dostavom podataka zaprimio 8. kolovoza te je povjerenstvo dopisom od 22. kolovoza uputio na Županijski sud u Zagrebu rukovodeći se pritom odredbama Zakona o kaznenom postupku.

Oporba je u Saboru u utorak ustvrdila da "slučaj Milić" pokazuje kontinuiranu opstrukciju i uništenje institucija, dok je predsjednik parlamenta Gordan Jandroković ponovio kako je smisao izmjena Kaznenog zakona da se ne zloupotrebljavaju informacije iz istraga.

"Tijekom mjera praćenja i prisluškivanja istražitelji vjerojatno čuju svašta i tko zna koliko i privatnih stvari znaju o svima koji su meta njihovog praćenja i zaista mi je neprihvatljivo da ono što nije vezano uz istragu na manipulativan način izlazi u medije", kazao je Jandroković.