AFERA SPICE JOŠ BEZ PRESUDE

'Živci mi pucaju, nemam novca za odvjetnika... jedva čekam kraj!'

11.12.2014 u 07:01

Bionic
Reading

Majka svih afera, kako se zna tepati aferi Spice, što zbog procijenjene štete veće od 400 milijuna kuna, ali i činjenice da su iz nje začete mnoge druge istrage, još uvijek nije okončana. Suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu traje tri i pol godine, s tim da je moguće da prođe i 2015. bez donošenja prvostupanjske presude

Optužnica protiv osmorice osumnjičenih - bivšeg potpredsjednik Vlade Damira Polančeca, bivših menadžera Podravke Darka Marinaca, Zdravka Šestaka Josipa Pavlovića i Saše Romca, vlasnika varaždinske Fimi grupe Milana Horvata, vlasnika splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića te odvjetnik Zorana Markovića – podignuta je 9. rujna 2010., a samo suđenje počelo je 8. lipnja 2011. godine.

Ispitano više od 130 svjedoka

Protekle tri i pol godine USKOK je iznosio svoje dokaze, spis ima čak 42.000 stranica, a ispitano je više od 130 svjedoka (od čega četiri Mađara, dva Norvežanina, dva Srbina, jedan Srbin/Slovenac, devet Maltežana i jedan Šveđanin) i to na skoro 210 ročišta.

Trenutačno je u tijeku ispitivanje sudskog vještaka za računovodstvo i financije Zrinka Ručevića kojeg je izabrao USKOK.

Kad ono završi, sudac Siniša Pleše pitat će obje strane imaju li nove dokazne prijedloge. Ako ih nemaju, kreće se s iznošenjem obrane optuženika; prvi će biti prvooptuženi Polančec, što bi trebalo startati krajem siječnja ili početkom veljače iduće godine.

Krunoslav Kunštić, odvjetnik drugooptuženog Marinca, nada se da će do proglašenja presude doći sredinom 2015. iako je još mnogo stvari koje čitavo suđenje mogu produljiti i do kraja iduće godine.

'Iznošenje obrane optuženika trajat će, moje je predviđanje, nekih mjesec ili dva. Kad se iznesu obrane sud će opet pitati ima li novih dokaznih prijedloga. Ako dođe do novih dokaza, sve se može prolongirati', objašnjava Kunštić.

Obrana uvjerena da USKOK nije dokazao optužnicu

Na pitanje kako ocjenjuje dosadašnji tijek suđenja i je li USKOK uspio dokazati tvrdnje iz optužnice, Kunštić odgovara kako je zadovoljan.

'Mogu vam samo kratko reći da smo moj klijent i ja zadovoljni, a koliko znam i ostali kolege iz obrane, razvojem postupka i onime što smo uspjeli prezentirati', ističe Marinčev odvjetnik.

Sami optuženici nerado žele govoriti o suđenju, ali kod svih vlada uvjerenje kako USKOK nije uspio dokazati ono što im se stavlja na teret.

Polančec, bivši podravkaši i njihovi pomagači optuženi su da su novcem kompanije u tajnosti željeli steći većinski paket njezinih dionica kako bi u konačnici zavladali Podravkom što je tvrtki nanijelo štetu veću od 400 milijuna kuna

Oni s druge strane tvrde kako su zapravo željeli spriječiti neprijateljsko preuzimanje Podravke koje je spremala norveška prehrambena kompanija Rieber&Son

USKOK-ov vještak pomogao optuženima?

Jedan od osumnjičenih smatra kako je nalaz USKOK-ovog vještaka Ručevića pokazao da je optužnica protiv njih šuplja.

'Ručević je izračunao da kapacitet zaduživanja Podravke ni izbliza nije bio dovoljan ni u jednom trenutku u inkriminiranom razdoblju od početka 2006. do pred kraj 2009. da se Podravka zaduži, i to tako da se tim njezinim novcem iz njezinog zaduživanja kupi 75 posto dionica Podravke, a što je zapravo srž inkriminacije', tvrdi on.

Prema Uskoku, na čelu operaciju nezakonitog preuzimanja koprivničke tvrtke bio je Polančec. Bivši potpredsjednik Vlade Ive Sanadera nije želio previše govoriti o dosadašnjem tijeku suđenja.

Polančec: Jedva čekam kraj!

'Ovaj proces je trebao puno ranije završiti. Smatram da nije trebalo toliko svjedoka. Uskoro ću iznijeti svoju obranu i jedva čekam kraj', rekao nam je Polančec.

Izricanje presude željno očekuje još jedan njegov sudrug s vruće optuženičke klupe koji također smatra da je Uskok nepotrebno razvukao suđenje.

'Ostario sam i živci su mi pri kraju. Potrošio sam velike novce i već dvije godine ne plaćam svog odvjetnika. Nisam jedini jer nitko od nas nema prihoda. Kad završi prvostupanjski postupak, konačno ću moći normalnije živjeti', požalio nam se on.

Preuzimanjem Mirne Podravka smanjila štetu iz afere Spice

U kolovozu ove godine, Podravka je stekla većinski udio od 53,85 posto u rovinjskoj Mirni aktiviranjem založnog prava nad 42,2 posto dionica Plurisa i 20,3 posto dionica Validusa, koliki udjel su te dvije tvrtke imale u Mirni. Pravo na te dionice Podravka je stekla kad su danas optuženi menadžeri u nizu spornih transakcija Fimi Milana Horvata odobrili kredite, a potom u tijeku potraživanja Podravka je sjela na imovinu Fimina Validusa. Preuzimanjem rovinjske tvrtke može se reći da je donekle smanjena šteta po Podravku nanijeta u aferi Spice.