PRVA ŽRTVA

Zbog plinske afere smijenjen jedan od mađarskih direktora u Ini; Vanđelić: ‘Pa on je bio protiv Škugora‘

01.09.2022 u 17:31

Bionic
Reading

Pala je prva direktorska žrtva velike afere u Ini - Uprava kompanije, kako doznaje Jutarnji list, smijenila je danas ujutro Gyorgyija Patka, direktora Komercijalnih poslova i optimizacije koji je bio u hijerarhijskom lancu prvi nadređeni uhićenom Damiru Škugoru, koji je pak bio na poziciji direktora Plina i energije odakle su se donosile odluke za komercijalne ugovore oko prirodnog plina.

Mađar Patko, koji je u Inu došao iz MOL-a, bio je na trećoj razini odlučivanja, a Škugor na četvrtoj, no ono što se može čuti jest da je pala nevina žrtva – vrlo stručan i cijenjen direktor koji je zapravo bio protiv Škugora i koji se protivio njegovu napredovanju.

Iz Ine ovu informaciju do koje je došao Jutarnji list nisu htjeli komentirati.

Smjena dolazi nakon što je premijer Andrej Plenković u srijedu pozvao na odgovornost cijelu Upravu Ine, bez obzira je li riječ o hrvatskim ili mađarskim članovima, a kao odgovor na taj poziv, očito je došla ova smjena direktora na nižoj razini. No, Vladu to, kažu sugovornici, neće zadovoljiti. Iz hrvatske Vlade, kažu sugovornici, i dalje inzistiraju na odgovornosti cijele Uprave zbog najveće pljačke u hrvatskoj povijesti, u kojoj je Ina oštećena za oko milijardu kuna.

- Na tom tragu ćemo zastupati naše interese – kažu neslužbeno u Banskim dvorima.

  • +18
Djelatnici USKOK-a dovode na pretres Josipa Šurjaka Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

Ako je vjerovati onome što govori bivši predsjednik Nadzornog odbora Damir Vanđelić, Gyorgy Patko, koji je bio i direktor komercijalnih poslova MOL-a u Mađarskoj, odgovoran za sve aktivnosti povezane s mađarskom prodajnom strategijom, zapravo se protivio napredovanju Škugora na razinu četiri.

- On je upozoravao da Škugor nije adekvatna osoba za to mjesto. Iznad Patka na razini dva bio je izvršni direktor u Ini Stjepan Nikolić. I on je također govorio da Škugor nije dobar za tu poziciju. Nikolić je mjesec dana nakon toga dobio otkaz, Patko sada i to još više potvrđuje moju tezu da netko tko je vrlo visoko igra određenu igru i nadam se da ćemo ga uskoro istjerati van iz šume. Nije ovo jedina afera. Strpite se – poručuje danas Vanđelić, koji je na čelu Nadzornog odbora Ine bio od 2016. pa sve do 17. prosinca 2021.

Za Patka kaže da ga osobno ne poznaje, da ga je dvaput sreo na sjednicama Nadzornog odbora, ali da je riječ o dobrom korporativnom direktoru, MOL-ovom čovjeku, ali profesionalcu.