OŠTRA REAKCIJA

Ina demantira Vanđelića: 'Izvrtanje činjenica u svoju korist može djelovati zavaravajuće na javnost'

30.08.2022 u 17:37

Bionic
Reading

Iz INA-e su reagirali na izjave bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Damira Vanđelić za N1 Studio u kojima je ustvrdio da je obavijestio sve članovima Uprave i NO-a te ministra Ćorića o saznanjima da 'Ina negdje konzistentno gubi novac'. Reagiranje kompanije prenosimo u cijelosti

INA ne podržava pokušaje političkog poentiranja na istrazi pokrenutoj u vezi prodaje plina, a izvrtanje činjenica u svoju korist može djelovati zavaravajuće na javnost.

U šest godina koje je proveo na čelu Nadzornog odbora Ine, g. Vanđelić nikada nije glasao protiv odluka koje su donesene na tom tijelu, a koje su se odnosile na rad Uprave Ine te poslovanje kompanije.

Nadalje, g. Vanđelić nije nikada na sjednicama Nadzornog odbora izjavio, niti je poslao mail koji bi ukazivao na to da INA gubi novac, kako to tvrdi danas. G. Vanđelić svoje insinuacije danas pokušava nevješto potkrijepiti mailovima kao navodnim dokazima. Tako tvrdi da je u mailu poslanom u srpnju 2021. ukazivao na to da INA gubi novac za razliku od MOL-a. Grafovi koji su poslani prikazuju poslovanje navedenih kompanija u 2020. godini, dakle više od godinu dana prije potpisivanja plinskih ugovora koji su sada pod istragom. U njima se uspoređuje povrat na imovinu i povrat na kapital MOL-a i Ine što je zbog različitog poslovnog portfelja kompanija neusporedivo. Nadalje, novčani gubici koje spominje u kontekstu sumnje na neovlaštenu prodaju plina odnosili su se na gubitke Ine iz 2020. godine do kojih je došlo uslijed „zastoja“ koje je uzrokovala pandemija koronavirusa.

  • +2
Damir Vanđelić Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

G. Vanđelić također izvrće činjenice oko otkaza i postavljanja novih menadžera u Ini. Kao predsjednik Nadzornog odbora doista je mailom u svibnju 2021. tražio nadopunu sjednice točkom o menadžerima koji su napustili kompaniju, pri čemu je važno napomenuti da je dio njih to učinio na vlastiti zahtjev. Kao i u ostalim slučajevima glasanja g. Vanđelić je i na ovoj sjednici podržao odluke Uprave bez daljnjih pitanja i zahtjeva.