plinska afera

Vanđelić: Ja bih se kladio da će ministar Filipović ostati bez fotelje

10.07.2023 u 17:33

Bionic
Reading

Damir Vanđelić, bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine i predsjednik ZRIN-a u komentirao je novu plinsku aferu

Bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine, Damir Vanđelić kaže za Newsroom televizije N1 kako se u posljednjih tjedan dana već moglo utvrditi tko je odgovoran za prodaju viškova plina po tim cijenama.

“Svaka od tih trgovina je dokumentirana vremenski i sa visinom iznosa, s koliko eura po megavatsatu se trgovalo. Prema tome tu ne vidim nikakav problem. Mislim da se radi o tome da se sad pokušava politički sanirati šteta, a to znači da odgodom. To je jedna od manipulacija koja se često koristi, vi odgađate priopćavanje stvarnih informacija o tome i prebacujete krivicu. U ovom slučaju, ja bi se kladio da će ministar Filipović ostati bez svoje fotelje jer vidim da ga se ne poziva na sastanke i da je u nemilosti oko svega”, kaže Vanđelić i dodaje da se oko plinske afere razgovara s drugim ljudima, a ne s ministrom Filipovićem.

Potvrdio je svoje mišljenje da će Filipović ostati kratkih rukava. “Mišljenje javnosti o njemu je relativno negativno i šta god napravio već je akumulirao toliko negativnosti da jednostavno da bilo što napravi bit će teško”, kaže Vanđelić.

Dodaje da je i da je samom ministru Filipoviću teško. “Treba podsjetiti da su Uprava HEP-a i Nadzorni odbor HEP-a na kratkoj uzici premijera. Dakle njihov je mandat su po šest mjeseci. Gospodin Barbarić ne razmišlja svojom glavom, njegov pogled je konstantno usmjeren prema Markovom trgu”, tvrdi Vanđelić.

Komentirao je i gospodina Barbarića za kojeg se veže nekoliko afera, od kojih je posljednja povezana s bespravnom gradnjom. “Očito se druži s takvim ljudima kod kojih su etički kriteriji puno slabiji. Da se druži s običnim građanima onda bi znao kakve su posljedice za takve činove, ali očito, mislim da si on nalazi primjere u svom okruženju koji dovode do toga da šta god da radiš ništa ti se ne može dogoditi”, kaže predsjednik ZRIN-a.

Vanđelić kaže kako je stvar oko prodaje viška plinova jednostavna. “Ovdje se ne može govoriti o odgovornosti trgovačkog društva HEP-a i ministra Filipovića, radi se o tome da je Vlada donijela uredbe koje su regulirale kako se HEP treba ponašati, od koga treba kupovati, po kojoj cijeni kupovati i do kada. Prema tome ishodište odgovornosti za ovo je u uredu premijera. On je kao premijer, potpisao te odluke i dostavio ih kako ministru Filipoviću i HEP-u”, kaže Vanđelić i naglašava da je ishodište odgovornosti na premijeru i da bi on trebao davati odgovore.