OGLASILI SE MAĐARI

MOL zahvaljuje vlastima: Škugorov postupak je neprihvatljiv, kad se istraga završi bit će posljedica. Ina je na dobrom putu

01.09.2022 u 17:27

Bionic
Reading

Mađarski MOL priopćio je u četvrtak da je potpuno neprihvatljiv postupak Damira Škugora u poslovima trgovine plinom te da je zahvalan hrvatskim vlastima na otkriću malverzacija, ističući usput da je Ina "na dobrom putu" i da je MOL tome znatno pridonio.

"Potpuno nam je neprihvatljivo ono što je Damir Škugor napravio u poslovima trgovanja plinom u Ini. Kao dioničar Ine, zahvalni smo hrvatskim vlastima što su rano otkrile njegove prekršaje i nedjela. U potpunosti podržavamo prijedlog Nadzornog odbora Ine da se provede temeljita i stroga istraga", kaže se u MOL-ovom priopćenju.

Iz Ine su u srijedu nakon izvanredne sjednice nadzornog odbora izvijestili kako je Damir Škugor prekršio internu proceduru i zlorabio ovlasti te kako NO traži unaprjeđenje poslovnih procesa u tvrtki.

Na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici NO Ine primio je na znanje zaključke s izvanredne sjednice uprave održane u utorak na temu USKOK-ove istrage protiv Damira Škugora.

"Sigurni smo da će Ina na temelju nalaza istrage identificirati osobe koje bi mogle odgovarati za ovo kršenje internih procedura i propisa tvrtke. Kad se istraga završi, bit će posljedica. U isto vrijeme naš cilj ostaje isti: podržati Inu da uspješno nastavi svoje poslovne aktivnosti", kažu u MOL-u.

Ističu da je Ina "na dobrom putu" i da je razdoblje od javnog preuzimanja Ine 2008. "uspješno", budući da je, kako se navodi, "Ina izrasla iz tvrtke u to vrijeme na rubu stečaja u sadašnju uvjerljivu financijsku stabilnost".

"Ponosni smo na naše rezultate, kao što su konsolidacija Petrokemije, nekadašnje državne petrokemijske kompanije i realizacija najveće industrijske investicije u povijesti Hrvatske izgradnjom jedinice za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka. Ina je to postigla u vrijeme kada su se vodile dvije međunarodne arbitraže između dioničara, a protiv predsjednika Uprave MOL Grupe vodio se kazneni postupak čija je nepristranost više puta dovedena u pitanje na međunarodnoj razini", kažu u MOL-u.

  • +9
Privođenje Škugora na ispitivanje Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac/Cropix

U akciji koju su pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja su se zbog malverzacija u trgovanju pinom našli direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za Inu navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna.

Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene dobiti.