nekretninski bum

Za kvadrat stana u Zagrebu i 3500 eura! Cijene divljaju, a stručnjak predviđa: Pad bi mogao biti i 20 posto

12.08.2019 u 07:31

Bionic
Reading

Stanovi u nekim dijelovima Zagreba u prosjeku skuplji su od 2500 eura po kvadratu. Bum na tržištu zahvatio je i manje nekretnine

Jedan od stanova iz oglasnika od 33 četvorna metra prodaje se za 98 tisuća eura. Gospođa koja ga prodaje kaže da je 'možda spremna na neku korekciju' cijene, no potvrđuje da su cijene u tom dijelu grada i inače tako visoke, donosi Dnevnik.hr.

U godinu dana stambeni objekti poskupjeli su za više od sedam posto, novogradnja više od 10 posto. Najviše u Zagrebu, više od 11 posto, te na Jadranu, više od sedam posto.

Na rast cijene, tvrdi struka, utjecali su brojni faktori - od državnih subvencija do povoljnijih ekonomskih kretanja. Ali, na tržištu je tijekom godine zastoj.

  • +12
Nekretnine Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj/PIXSELL

'Svi čekaju manje više taj deveti mjesec i povećana je potražnja za nekretninama, jer u tom periodu to mogu iskoristiti. Automatski su i veće cijene nekretnina zato što su i sami prodavatelji toga svjesni, pa računaju da ako se nešto želi kupiti da će se to iskoristiti i ide im u prilog da podignu malo cijene', objašnjava Antonija Mikšić, iz agencije za nekretnine.

No cijene, koje su u ovom trenutku, tvrde mnogi, prenapuhane, uskoro bi se mogle i ispuhati. Poduzetnik Denis Čupić, koji je već godinama u nekretninskom biznisu, najavljuje njihov pad.

'Približavanje cijenama od 2500 do 3500 eura kakve su sad u novogradnji u Zagrebu su potpuno nerealne. Postoji jedna kalkulacija koja govori da bi pad mogao biti od 10 do 20 posto, pogotovo u nekim dijelovima Zagreba. Činjenica je da je u zadnjih godinu i pol dana primjerice u prostoru oko Bundeka su cijene nerealno rasle u nebo jer se otvorila Međunarodna američka škola pa su ljudi očekivali da će tamo cijene najma otići u nebo', kaže Ćupić.

Cijene stanova prije nekoliko godina podivljale su i u susjednoj Sloveniji. Vlada je situaciju riješila nižim PDV-om na nekretnine veličine do 120 kvadrata i tako stabilizirala tržište. U Hrvatskoj, takav potez nije ni na vidiku.