čeka se odluka fed-a

Wall Street oštro pao uoči izvješća o inflaciji, ulagači nervozni

10.06.2022 u 08:38

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale jer su ulagači nesigurni uoči objave izvješća koje bi moglo pokazati da je inflacija u SAD-u i dalje povišena i utjecati na daljnje odluke američke središnje banke

Dow Jones skliznuo je 638 bodova ili 1,94 posto, na 32.272 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,38 posto, na 4.017 bodova, a Nasdaq indeks 2,75 posto, na 11.754 boda.

Najveći pad tih indeksa u proteklih mjesec dana posljedica je nesigurnosti ulagača uoči izvješća o inflaciji u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje bi moglo utjecati na daljnje odluke Feda.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su u svibnju potrošačke cijene porasle 0,7 posto na mjesečnoj razini, brže u odnosu na 0,3-postotni rast u travnju. To bi na godišnjoj razini bio rast od 8,3 posto, isto kao i u travnju.

U fokusu ulagača bit će i temeljna stopa inflacije, koja isključuje cijene energije i hrane. Procjenjuje se da je ta stopa u svibnju porasla 0,5 posto na mjesečnoj i 5,9 posto na godišnjoj razini, dok je u travnju rast iznosio 0,6 posto na mjesečnoj, a 6,2 posto na godišnjoj razini.

Viša inflacija nego što se procjenjuje potaknula bi strahovanja da bi Fed mogao povećati kamatne stope agresivnije nego što se očekuje.

„Tržište se priprema za izvješće o inflaciji. Očekujem miješane podatke. Ako temeljna stopa ponešto padne, mislim da bi tržište moglo snažno porasti jer bi to značilo da inflacijski pritisci ponešto popuštaju”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Kako se inflacija kreće blizu najviših razina u 40 godina, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do 1 posto.

Očekuje se da će u lipnju i srpnju, a moguće i u rujnu Fed dodatno povećati kamate za po 0,50 postotnih bodova, pa bi se do kraja godine ključne kamate mogle kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto.

Osim inflacije i povećanja kamata, nesigurnost na tržištu posljedica je rata u Ukrajini, poremećaja u nabavnim lancima i usporavanja rasta najvećih gospodarstava u svijetu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,54 posto, na 7.476 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,71 posto, na 14.198 bodova, a pariški CAC 1,40 posto, na 6.358 bodova.