novac se prži

Inflacija u eurozoni oborila novi rekord zbog divljanja cijena hrane i energenata, vrhunac poskupljenja očekuje nas tek najesen

31.05.2022 u 16:02

Bionic
Reading

Cijene unutar eurozone nastavile su rasti sedmi mjesec zaredom, pa su tako i u svibnju dosegnule rekordne razine. Prema preliminarnim podacima Eurostata, inflacija je u svibnju iznosila 8,1 posto. U travnju je pak došla na tada rekordnih 7,4 posto, a predviđalo se da će u svibnju doseći 7,8 posto

Rezultat je to iznenadnog porasta inflacije u nekoliko velikih europskih gospodarstava. Njemačka inflacija tako je u svibnju iznosila 8,7 posto, što je znatno nadmašilo očekivanja analitičara i velik je skok u odnosu na travanj, kad je iznosila 7,8 posto.

U Francuskoj je inflacija također jako porasla, i to s 5,4 posto u travnju na 5,8 posto u svibnju, dok su u Španjolskoj cijene skočile za 8,5 posto. U cijeloj eurozoni rekordan godišnji rast potrošačkih cijena dosegnut je ponajviše zbog rastućih troškova energenata (39,2 posto), ali i povećanja cijena hrane, alkohola i duhana (7,5 posto).

Velik utjecaj na rast cijena, posebice energenata i hrane, ima rat u Ukrajini jer je izvoz blokiran, a zapadne zemlje pokušavaju smanjiti ovisnost o ruskom plinu.

Stalno visoku stopu inflacije, osim Europe, bilježe Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države. Zbog toga središnje banke imaju poteškoća pri smanjivanju rizika od recesije.

Glavni europski ekonomist Goldman Sachsa Jari Stehn očekuje da će inflacija u eurozoni dostići vrhunac u rujnu i da će tada iznositi devet posto. Ipak, kako kaže, ako se izbace cijene hrane i energenata, koje najviše potenciraju rast inflacije, temeljna inflacija u eurozoni iznosi 3,5 posto dok se rast plaća kreće malo iznad dva posto.

'Dakle inflatorni pritisci u eurozoni su pojačani, zbog čega mislimo da će se brzo normalizirati, ali situacija nije usporediva s onom u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje temeljna inflacija iznosi oko šest posto i središnje banke moraju puno odlučnije pristupiti politici pooštrenja od Europske središnje banke', objašnjava Stehn.