dan velikih planova

Vujnovac: 'Fortenova ide u IPO, ja ću izaći sa zaradom. Nismo ruski igrači'

21.09.2022 u 15:57

Bionic
Reading

'Ova je regija vrlo ovisna o ruskom plinu, ali mi radimo sa svim igračima, zapadnim i ruskim. Skladištimo plin po brojnim europskim zemljama. Trgovina plinom i način na koji vodim taj biznis nije uobičajen za Hrvatsku i jednostavno nedostaje informacija. Od tuda i priča da smo mi ruski igrači, to su krive interpretacije koje dolaze iz nerazumijevanja. PPD ima ugovor s Gazpromom, ali to nam je manji dio', istaknuo je na 14. Liderovoj konferenciji Dan velikih planova Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik uprave Energia naturalis grupe koja upravlja s 20 društava u energetskoj, logističkoj i prehrambenoj djelatnosti

Govoreći o svojim počecima, Vujnovac je rekao da je trading kompaniju osnovao u Hrvatskoj, ali da ona funkcionira na širem europskom tržištu. 'U zadnjih 15 godina trend rasta se dogodio u svim segmentima, ali ljudima trading kompanije i dalje nisu poznate i zbog toga ne razumiju taj rast. Primjerice, u Švicarskoj postoji nekoliko takvih kompanija koje ostvaruju puno veće brojke od PPD-a', rekao je Vujnovac.

Dodao je kako se puno stvari dogodilo u zadnje tri godine, a velike promjene pojavile su se i na geopolitičkoj razini. Ono što u Europi imamo priliku vidjeti, a utječe na nas i na cijeli kontinet je rat u Ukrajini. 'Očekujemo pad standarda i potrošnje, ali i rješavanje problema u opskrbnim lancima i smanjenje troškova logistike', rekao je Vujnovac i dodao da je vrlo bitno kakvu će strategiju Europska unija zauzeti u pristupanju novonastalim izazovima.

Objašnjavajući trenutačnu situaciju u okviru energetske krize, Vujnovac je komentirao da smo od pandemije prošli fazu jeftinih energenata, a onda je cijena plina narasla deset puta, i to prije rata u Ukrajini, piše Lider.

'Dakle, nije rat kreirao nestabilnost cijena plina već drugi faktori. Plin je u Europi nekad bio lokalan. Dolazio je iz Norveške, Rusije i nešto iz Alžira, a cijene su se mijenjale ovisno o hladnijoj ili toplijoj zimi. Spajanjem s LNG-om, plin je odjednom postao globalan i zbog toga su se dogodile velike promjene, došle su investicije i od američkih hedge fondova, puno špekulacija i margin callova na špekulantske pozicije. Svaki trejder je dobio mogućnost da plin koji je bio namijenjen Europi usmjeri u Aziju. Potrošnja Kine postala je vrlo bitan faktor za cijene plina u EU', napomenuo je Vujnovac.

Budućnost, kaže, nije tako crna, ali ovisi o mjerama Europske komisije, dobroj komunikaciji, Kini i puno drugih faktora. Vujnovac smatra da bi se cijena plina odsad trebala početi smanjivati jer trenutno nije realna i neće takvom ostati. 'Skladišta plina su puna, a potrošnja će padati zbog smanjenje proizvodnje', rekao je Vujnovac.

O porezu na ekstraprofit

Na pitanje hoće li i njih zahvatiti najavljeni porez na ekstraprofit energetskih kompanija, Vujnovac je rekao da se državni proračun u ovim okolnostima mora puniti raznim metodama poput poreza na ekstraprofit te da će PPD također doprinijeti da država može normalno funkcionirati u kriznim trenucima.

'Moj sustav će podržati mjeru, ali bi volio da se napravi analiza jer postoje i druge branše koje su dobitnici u ovoj situaciji', rekao je Vujnovac, piše Lider.

Naveo je i kako u energetici postoje dvije osnovne djelatnosti, prva je proizvodnja, a nakon nje distribucija i prodaja. 'Za nekoga tko nije proizvođač, sigurno je skuplje poslovati jer je sve poskupjelo. U proizvodnji sigurno ima puno njih koji su ostvarili ekstraprofit i morat će to platiti. Za trgovce su se pojavili novi rizici, a kupci nekada ne mogu plaćati jer su promjene cijena velike i česte', rekao je Vujnovac i dodao da podržava takve državne mjere jer one pokreću gospodarski ciklus.

  • +25
Dan velikih planova Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Fortenova ide u IPO za godinu i pol

Na pitanje glavnog urednika Lidera Miodraga Šajatovića kada će postati većinski vlasnik Fortenove, Vujnovac je rekao da mu nikad nije bila ideja da dugoročno upravlja Fortenovom nego je 'prepoznao priliku kada je kompanija bila u velikom stresu i imala vlasnike koji nisu htjeli biti vlasnicima jer su u tu poziciju dišli pretvaranjem dugova u udjele'. 'Prepoznao sam priliku da mogu donijeti stabilizaciju sa svojim udjelima', rekao je Vujnovac.

Istaknuo je kako se od njegovog ulaska u Fortenovu riješilo puno stvari, a trenutačno je bitna tema izlazak Sberbanka iz vlasništva zbog sankcija, što izazivu određenu nestabilnost u kompaniji. 'U drugoj fazi ćemo refinancirati dug, a u trećoj fazi će Fortenova završiti na IPO-u koji očekujem za godinu i pol. Tada ću ja izaći iz velikog dijela vlasništva sa zaradom, a kompanija će dobit kapital za daljnji razvoj. Kompanija poput Fortenove treba imati diverzificirano vlasništvo i institucionalne ulagače', rekao je Vujnovac.

Samodostatnost u proizvodnji voća i povrća

Jedan od segmenata poslovanja ENNA grupe su i logistika i transport. Prvo su postali vlasnici Luke Ploče, koja sve više radi u regiji, a sada u Luci Rijeka planiraju napraviti jedan od četiri huba s kojim će globalni div Maersk snabdijevati Europu. 'Za Hrvatsku će to biti veliki benefit jer će biti na mapi logističkih kompanija, a u zemlju će ulaziti ogromna količina robe od čega će dio prihoda ostati tu', rekao je Vujnovac.  ENNA Logic je suvlasnik novog kontejnerskog terminala Rijeka Gateway (49 posto), a većinski vlasnik je kompanija  APM Terminali s kojom su ušli u partnerstvo nakon tri godine suradnje između Maerska i ENNA Transporta, piše Lider.

Rijeka Gateway i modernizacija željezničke infrastrukture najveći je hrvatski nacionalni projekt koji će, kaže Vujnovac, povezati Luku Rijeka s kontinentalnom Hrvatskom i srednjoeuropskim zemljama, olakšavajući poslovne prilike i brzi gospodarski rast ne samo u logistici, već u svim uslugama i svim industrijama. 'U logistici pratimo trend zelene politike Europske komisije u smislu razvoja željezničkog transporta i  intermodalnosti', rekao je Vujnovac.

Treći segment poslovanja ENNA grupe, otkup i prodaja voća i povrća, razvija se u okviru tvrtke Enna Fruit. Vujnovac je najavio da u tom segmentu žele raditi u smjeru samodostatnosti Hrvatske u proizvodnji voća i povrća. 'Pomažemo partnerima kroz razne alate i dugoročne ugovore da podignemo tu proizvodnju u Hrvatskoj', istaknuo je Vujnovac.

Ulagat će u solare i druge OIE

Kada je riječ o budućnosti ENNA Grupe, Vujnovac je rekao da su sada u fazi konsolidacije i konzervativni u pogledu daljnjih ulaganja.  Dugoročno ga zanima ulaganje u obnovljive izvore energije, prvenstveno solare. 'Putem kompanije ENNA Opskrba želimo biti trgovac zelene energije koju ćemo sami proizvoditi. S obzirom na iskustvo koje imamo, zadržat ćemo se u plinskom biznisu', rekao je Vujnovac.

Dodao je kako su njegove kompanije rasle organski i reinvestirale dobit te da nema govora o prezaduženosti niti usporedbi s Agrokorom koji se svojevremeno također agresivno širio u razne sektore. 'Dosad nismo puno promašili, sve što smo dosad reinvestirali se multipliciralo', zaključio je Vujnovac na Liderovoj konferenciji.