UPOZORENJE IZ ECB-a

Recesija neće sama po sebi zaustaviti inflaciju u eurozoni

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 21.09.2022 14:14
  • Objavljeno 21.09.2022 u 14:14
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Illustronaut / Alamy / Alamy / Profimedia

Eurozona bi zbog pojačanih rizika mogla ove zime kliznuti u recesiju, ali ona neće sama po sebi zauzdati inflaciju, upozorio je dužnosnik Europske središnje banke (ECB) Luis de Guindos, naglasivši da banka mora ustrajati u strožoj monetarnoj politici.

Visoki troškovi energije i prekid isporuka ruskog plina pritisnuli su rast gospodarstva, povećavajući rizik od racioniranja potrošnje energije tijekom zime. Visoki računi financijski pogađaju kućanstva i tvrtke koje smanjuju potrošnju.

"Tržišta vjeruju da će usporavanje gospodarstva samo po sebi smanjiti inflaciju", rekao je u srijedu na konferenciji u Njemačkoj potpredsjednik ECB-a.

"To, zapravo,... nije točno. I monetarna politika mora odigrati svoju ulogu", naglasio je Guindos.

Najnoviji ekonomski podaci ukazuju na značajno usporavanje gospodarstva i pretežu rizici koji bi značili slabije izglede za gospodarstvo ove zime od stagnacije koju ECB trenutno prognozira, upozorio je de Guindos.

Naglasio je i da je inflacija trenutno "vrlo, vrlo" visoka i da prijeti opasnost da bi se mogla dulje vrijeme zadržati na neugodno visokim razinama ako se rat u Ukrajini oduži.

ECB je obećao da će nastaviti podizati kamatne stope na idućim sjednicama, a tržišta očekuju da će kamatna stopa na prekonoćne depozite banaka do proljeća biti podignuta sa sadašnjih 0,75 posto na više od 2,5 posto, navodi Reuters.

  • +1

Inflacija u Njemačkoj

Izvor: Profimedia / Autor: E.D. Torial / Alamy / Profimedia

Godišnja inflacija potrošačkih cijena u eurozoni u kolovozu je dosegnula rekordnih 9,1 posto, pokazale su nedavne procjene europskog statističkog ureda Eurostata. 

Na sjednici početkom rujna ECB je ponovno podigao projekcije inflacije u ovoj godini, sa 6,8 na 8,1 posto. Znatnije je podigao i procjenu inflacije u idućoj godini, s 3,5 na 5,5 posto.

Tek u 2024. trebala bi se spustiti na 2,3 posto, pokazale su ECB-ove rujanske projekcije, što bi značilo da bi se približila razini koju cilja ECB, od dva posto u srednjoročnoj perspektivi.

"Na idućih nekoliko sastanaka Upravno vijeće očekuje daljnje povećanje kamatnih stopa kako bi prigušilo potražnju i zaštitilo se od rizika trajnog povećanja inflacijskih očekivanja", objavio je ECB-a nakon sjednice 8. rujna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!