novi troškovi?

Vujčić je rekao da ćemo kune besplatno pretvoriti u eure. Otkrivamo kako će izgledati konverzija kredita i štednje te hoće li građani izgubiti

16.11.2020 u 18:44

Bionic
Reading

Nakon što je Nacionalno vijeće za uvođenje eura prihvatilo strateški plan zamjene hrvatske kune eurom, a u ovom trenutku provodi se javna rasprava u kojoj svi relevantni sudionici imaju mogućnost iznijeti komentare, guverner HNB-a Boris Vujčić umirio je javnost riječima da će konverzija kune u zajedničku valutu, jednom kad budemo spremi za njeno uvođenje, biti posve besplatna

No nakon što smo objavili guvernerovu izjavu brojni su nam se čitatelji nastavili javljati s pitanjima što će biti s njihovim kunskim kreditima, štednjom u bankama i novcem uloženim u investicijske fondove. Stoga smo upitali Hrvatsku udrugu banaka (HUB), koju vodi Zdenko Adrović, kakva će točno biti procedura i hoće li naši sugrađani imati kakve dodatne troškove.

Kako sada stvari stoje, konverzija će se provoditi po univerzalnom tečaju od 7,5345 kuna za euro, no to ne mora biti konačan tečaj jer će se on odrediti šest mjeseci prije uvođenja eura.

U HUB-u nam napominju kako će banke imati izrazito važnu ulogu u procesu uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj jer će vršiti zamjenu gotovog novca, konvertirati depozite i kredite, prilagođavati bankomatsku mrežu i POS uređaje te detaljno informirati klijente u cilju zaštite potrošača.

'Prema postojećem planu, sve vrijednosti će se preračunavati prema fiksnom tečaju konverzije bez kupovnog i prodajnog tečaja te će konverzija gotovine, depozita i kredita biti potpuno besplatna za građane i poduzeća. Originalni ugovori između banaka i klijenata i dalje će biti valjani, a glavnica kredita će se preračunati po fiksnom tečaju konverzije bez troškova za klijente. Temeljno načelo je da dužnik nakon prilagodbe parametra neće biti u lošijem položaju. Shodno tome, kamatna stopa neće biti veća od one koju bi dužnik inače plaćao da se euro nije uvodio', pojašnjavaju nam.

Zakonski okvir regulirat će konverziju kunskih sredstava na tekućim, žiro, štednim i ostalim računima te će ona biti provedena automatizmom, po fiksnom tečaju i bez troškova za klijente.

'Shodno tome, građane će se poticati u mjesecima prije uvođenja eura da što više gotovog novca u kunama pohrane na kunske račune u bankama kako bi proces konverzije bio što efikasniji i jednostavniji za građane', dodaju u HUB-u i zaključuju:

'Banke će opskrbiti bankomate kako bi od dana uvođenja eura građani imali mogućnost podizati gotov novac u eurima te će softverski prilagoditi POS uređaje koji će od dana uvođenja eura izvršavati transakcije u eurima.'

  • +7
Zdenko Adrović, direktor HUB-a Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Podsjećamo, 1. siječnja 2023. ciljani je datum za ulazak u eurozonu, a dotad Hrvatska mora sudjelovati u ERM II ispunjavajući kriterije konvergencije, kao i provesti mjere iz područja sprječavanja pranja novca, jačanja poslovnog okruženja, upravljanja u javnom sektoru, kao i jačanja cijelog pravosudnog sustava.

'Kvalifikacijska' godina za uvođenje eura je iduća, a u srpnju 2022. godine Vijeće EU-a bi, ako ih Hrvatska zadovolji, moglo ustanoviti da su svi uvjeti ispunjeni, što znači da bismo od 1. siječnja 2023. godine mogli ući u eurozonu.

sve osim nogometa

Učitavanje...