STIFTUNG WARENTEST

Volite riblje štapiće? Nijemci testirali što je u njima i koliko su štetni

22.02.2024 u 08:12

Bionic
Reading

Njemačka potrošačka organizacija Stiftung Warentest nedavno je provela istraživanje i testirala 19 vrsta ribljih štapića, uključujući veganske verzije

Između ostalih, testirali su štapiće tvrtki Iglo, Frost, Followfood i Alnatura te Aldi, Lidl, Rewe i Edeka. Cijene se kreću od 6,20 do 16 eura po kilogramu.

Osim toga, ispitivači su posebnu pozornost posvetili 'nutritivnoj kvaliteti' s konkretnim pitanjem: koliko su zaista zdravi i hranjivi štapići za djecu i odrasle? Rezultati ispitivanja bili su doista loši - više od polovice testiranih štapića pokazalo je povećanu razinu zagađivača, piše Fenix Magazin.

Zagađivači se uglavnom nalaze i aktiviraju u pohanju. Potencijalno kancerogeni zagađivač masti 3-MCPD nastaje kada se biljna ulja zagrijavaju na visoke temperature. Kod prethodno prženih štapića štetne tvari se razvijaju tijekom proizvodnje i pripreme.

Ispitivači su otkrili sadržaj 3-MCPD u masnoći ribljih štapića Iglo (10 eura po kilogramu) i Rewe (6,20 eura po kilogramu) koji je više nego dvostruko veći od dopuštenog u EU. Stoga su oba popularna proizvoda dobila samo ocjenu zagađivača 'neispravno'. U ukupnoj ocjeni bilo je dovoljno tek za ocjenu 'dovoljan'.

Iglo razočarava svojim pečenim ribljim štapićima: najskuplji proizvod od tijesta na testu (12,40 eura po kilogramu) sastoji se od samo 49 posto ribe i 51 posto smjese za pohanje. Uobičajen je omjer od 65 posto ribe prema 35 posto smjese, na temelju smjernica za ribu i riblje proizvode.