nije kina

Ova komunistička zemlja doživjet će najveći skok bogatstva ikada

21.02.2024 u 20:46

Bionic
Reading

Socijalistička republika Vijetnam doživjet će najveći rast bogatstva u sljedećih deset godina, pokazuje izvješće tvrtki New World Wealth i Henley & Partners

Predviđa se da će ta zemlja jugoistočne Azije zabilježiti povećanje bogatstva od 125 posto u sljedećem desetljeću, rekao je Andrew Amoils, analitičar New World Wealtha, za CNBC. To bi bilo najveće povećanje bogatstva u bilo kojoj zemlji u smislu rasta BDP-a po glavi stanovnika i broja milijunaša.

'Vijetnam je sve popularnija proizvodna baza za multinacionalne tehnološke, automobilske, elektroničke, odjevne i tekstilne tvrtke', rekao je Amoils. Indija, koja bi trebala postati treće najveće svjetsko gospodarstvo do 2027., zauzima drugo mjesto s očekivanim rastom bogatstva od 110 posto.

Vijetnam, dom za 19.400 milijunaša i 58 imućnih pojedinaca čije je bogatstvo pojedinačno veće od 100 milijuna dolara, smatra se relativno sigurnom zemljom u usporedbi s drugim državama u azijsko-pacifičkoj regiji, što tvrtkama daje dodatni poticaj da uspostave proizvodnju ondje.

'Strateški položaj' zemlje - dijeljenje kopnene granice s Kinom i blizina glavnih pomorskih trgovačkih ruta - niska cijena rada, kao i infrastruktura koja podržava izvoz, pretvorili su Vijetnam u 'glavno odredište' za međunarodna ulaganja, navodi konzultantska kuća McKinsey u svom izvješću.

Rast BDP-a Vijetnama 2023. usporio je na 5,05 posto u usporedbi s rastom od 8,02 posto 2022. zbog slabije globalne potražnje i zastoja javnih ulaganja. Proizvodnja čini četvrtinu BDP-a zemlje.

Prije samo deset godina BDP Vijetnama po glavi stanovnika iznosio je oko 2190 dolara, što se gotovo udvostručilo na 4100 dolara, prema podacima Svjetske banke.

'Vijetnam se brzo razvija i većina stanovništva ima koristi od toga', rekao je Andy Ho, glavni investicijski direktor VinaCapital Groupa.

Također ima koristi od tekućih američko-kineskih trgovinskih napetosti, zbog čega mnoge multinacionalne tvrtke diversificiraju proizvodnju u Vijetnam kao dio svoje strategije 'Kina plus jedan', a i bilježi dosljedno jaka njihova izravna strana ulaganja.

Izravna strana ulaganja u Vijetnam lani su porasla za 32 posto u odnosu na godinu ranije. 'Strana ulaganja su ljepljiv novac, što rezultira dobrim poslovima koji donose pristojne plaće i omogućuju milijunima Vijetnamaca da poboljšaju kvalitetu života', istaknuo je Ho.

Ipak, postoje i neke prepreke koje bi mogle zaustaviti ubrzani rast Vijetnama. Radna snaga u zemlji uglavnom je niskokvalificirana te će trebati bolje obrazovanje i više vještina kako bi odgovorila na zahtjeve složenije proizvodnje.

Dugotrajna globalna recesija također bi mogla utjecati na potražnju potrošača na razvijenim tržištima, što bi zauzvrat moglo utjecati na vijetnamski proizvodni sektor i izvoz.

Inače, sva zemlja u Vijetnamu nalazi se u vlasništvu države, kao i sve strateške kompanije. Komunistička partija je dopustila razvoj privatnog poduzetništva po kineskom uzoru.